Fixa bästa ljudet på hemmaplan

Strömningstjänsterna har revolutionerat vårt sätt att lyssna på musik under 2000-talet. Det är enkelt och bekvämt och via mobilen har du tillgång till det mesta i musikväg. Men hur får man bästa ljudet i hemmet?

Per Gulbrandsen, musikproducent på Sveriges Radio.

Per Gulbrandsen, musikproducent på Sveriges Radio.

Foto: Lars Johansson

Teknik2018-11-24 21:00

En trådlös ljudanläggning kan kosta från några hundra­lappar upp till flera tusen. Behov och resurser avgör hur mycket man vill investera i ljudanläggningen. Vill du bara ha lite bakgrundsmusik i köket när du lagar mat kan en mindre högtalare räcka. Stora rum kräver i regel större högtalare.

Vi tog hjälp av Fredrik Rasmusson på Hifi Klubben i Uppsala och Per Gulbrandsen, som under många år drev skivbutiken Musikörat i Uppsala och som numer är musikproducent för P2 Världen på Sveriges Radio, för att reda ut begreppen.1. STEREO ELLER MONO?

Fredrik Rasmusson på HiFi Klubben i Uppsala möter dagligen kunder som vill uppdatera sin musikanläggning. Och det kan tyckas märkligt, men 2018 sitter många av oss hemma och lyssnar på strömmad musik i mono.

– Det är det största misstaget många gör, att man nöjer sig med en högtalare i stället för två och går därmed miste om stereoeffekten, säger Fredrik Rasmusson.

– Att lyssna i stereo har mer blivit något för nördar, men man kan få en fantastisk ljudupplevelse i mono eftersom även de billigare högtalarna är så tekniskt högutvecklade, säger Per Gulbrandsen.

2. BLUETOOTH ELLER WIFI?

När det gäller de tekniska lösningarna för att strömma trådlöst finns det två varianter: Bluetooth (blåtand) och wifi. Bluetooth innebär att du strömmar musiken från exempelvis din mobiltelefon. Här är du beroende av att ha mobilen relativt nära musikanläggningen för att överföringen inte ska störas. Telefonsamtal och notismeddelandet till telefonen kan störa lyssnandet. En wifi-högtalare kopplas upp mot ditt trådlösa nätverk hemma och strömmas direkt där­ifrån till ljudanläggningen. Mobilen blir då mer som en fjärrkontroll där du väljer musiken.

– Generellt ger en wifi-anläggning bättre ljud, säger Per Gulbrandsen. Ännu bättre blir det om du kopplar in wifi-högtalare med kabel.

3. PLACERINGEN?

I öronhöjd är Fredrik Rasmussons råd. Väljer man att lyssna i stereo ska man placera högtalarna så att lyssnaren och högtalarna bildar en liksidig triangel.

– Ställ absolut inte mindre högtalare av bokhylletyp direkt på golvet. Då blir det ett mumligt ljud med alldeles för mycket bas, helt i onödan, är Per Gulbrandsens råd.

4. OCH HUR ÄR DET MED LJUDKVALITETEN PÅ STRÖMMAD MUSIK?

– Det är viktigt att det låter bra från början, säger Fredrik Rasmusson och tar två exempel:

Ljudfilerna från Spotify, som dominerar på den svenska marknaden, innehåller 320 kilobit per sekund i premiumversionen. Det kan jämföras med datamängden på en cd som är 1 400 kilobit per sekund. Något som givetvis påverkar hur det låter. En annan leverantör är Tidal som, till en högre månadskostnad, erbjuder strömmad musik med cd-kvalitet eller ännu bättre.

– Vi utsätts för mycket dåligt ljud. Många blir lyssningströtta efter ganska kort tid, utan att egentligen veta varför. Men ofta beror det på att musiken som spelas upp innehåller mycket distortion, smuts helt enkelt, säger Per Gulbrandsen. Han nämner främst mp3-filer, det format som många webbaserade kanaler använder, som de sämsta.

5. HÅLL KOLL PÅ VILKEN VERSION AV LÅTEN SOM SPELAS.

– Dessutom kan det vara viktigt att hålla reda på vilken version av låten man spelar upp. Nya, remastrade versioner av samma låt låter sämre. Alla svaga ljud höjs vilken innebär att dynamiken går förlorad, säger Fredrik Rasmusson.

Per Gulbrandsen får något mörkt i blicken när ämnet tas upp.

– Musiken trycks ihop till en korv. Dessutom får de remastrade versionerna förtur i urvalet, eller ännu värre: De ursprungliga versionerna plockas helt enkelt bort, säger han.

LITEN ORDLISTA

Bluetooth (blåtand): Enstandard för trådlös kortväga kommunikation mellan till exempel mobiltelefon och hörlurar eller musikanläggning.

Wifi: Trådlöst nätverk för internet.

Remaster: Omgörning av redan inspelat material.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!