Ett hem fyllt med kastade saker

16 september 2016 10:04

– Så här kan man göra i stället för att kasta, säger Anna-Karin Hall och pekar på sidor av kartböcker daterade 1980-tal som fått nytt liv. Kartorna sitter uppklistrade på väggen och bildar en fondvägg i Anna-Karin Halls showroom i Danmarks by utanför Uppsala.

På golvet står ett bord tillverkat av gamla fönsterbågar. Glasskivan har smälts i en glasugn och är gjord av glasspill. På en bänk intill står gamla vinpavor och ölflaskor som med hjälp av en glasskärare förvandlats till snygga ljuslyktor.

Idéerna till designa och producera inredning av spillmaterial började när Anna-Karin Halls make, som är fönsterhantverkare, beklagade sig över alla glasrester som blev över i verkstan. Det kostade både pengar och tid att lämna in på återvinningscentralen.

I dag driver hon företaget Meningsskaparna tillsammans med personer som annars står utanför arbetsmarknaden.

– Lite hårddraget kan man säga att företaget tar tillvara och synliggör material och människor som andra inte ser ett värde i, säger Anna-Karin Hall och visar upp en lampa gjord av glas som blivit över från fönstertillverkning.

Hon har massor av tips på hur du kan tänka innan du slänger något. Ett första tips är att titta på prylen eller möbeln en extra gång och se skönheten och funktionen i den. Ofta hittar du nya användningsområden.

En trälåda för förvaring eller presentlåda kan du till exempel göra av kortare träbitar som överbliven panel. Har du dessutom målarfärg över från något annat projekt, kan du använda den. Och om du rensar bokhyllan från böcker kan du spara bokomslagen och göra en fin fondvägg.

Men om fantasin tryter?

– Jag tycker att man kan ta hjälp av barnen, för de har kvar sin kreativitet och fantasi. Tillsammans kan ni spåna idéer och komma fram till spännande lösningar. Om du känner dig osäker, tycker jag att du bjuder hem dina vänner och ber dem hjälpa till. Du bjuder på mat och dryck och så blir det en trevlig fest av det, säger Anna-Karin Hall.

I en fåtölj ligger lyxiga kuddar med olika struktur på tyget. Små detaljer i form av en glittrig blomma pryder framsidan. Kuddfodralen har sytts av överblivet tyg, ett par byxor och andra klädesplagg. Vill man sy på knappar på en kudde, behöver inte alla vara lika stora. Det handlar om att prova och gå utanför ramarna.

– Det perfekta är så tråkigt! Det är när det sticker ut som det blir spännande, säger Anna-Karin Hall.

Hemma är inredningen en blandning av loppis- och auktionsfynd och företagets produkter. Sänggaveln är till exempel gjord av en gammal dörr.

Gamla dörrar och fönster går även att hitta i second-handbutiken Återbruket, en kommunal verksamhet där personer som arbetstränar tar hand om prylar och möbler som annars skulle slängas på tippen.

När vi går in i butiken i Fyrislund strosar kunderna omkring bland soffor, husgeråd och lampor. En stol som kan behöva lite färg går för en femtiolapp, utemöbler för dryga hundralappen.

– För oss är det viktigaste att allt blir sålt och kommer till användning igen, priset är av mindre betydelse, säger Sanna Bromander, verksamhetsansvarig.

I kontorslokalerna bakom butiken sorteras alla saker som skänkts i de återbruksstationer som finns utplacerade vid sex återvinningscentraler i Uppsala kommun. I ett av rummen rengör Karin Ahlfont en tavla med putsduk och fönsterputs. Hon är tavelansvarig, vilket passar henne bra, eftersom hon har pluggat konstvetenskap.

I ett annat rum kontrollerar Ronny Ivarsson att inkommen elektronik fungerar. Han buntar ihop sladdarna på en sänglampa och sätter på en lapp som visar att den är funktionstestad.

– Då kan jag gå i god för att den fungerar, säger han.

Sanna Bromander köper aldrig nytt, det skulle vara sängen då, och hon menar att man kan hitta potentialen i det mesta som lämnats in : En stolssits kan kläs om, bord oljas in eller målas om. En golvlampa med sliten träfot kan få nytt liv med lite sandpapper. Många soffor har också avtagbar klädsel.

– Egentligen behöver ingen någonsin köpa något nytt. Allt finns här, säger hon.

.

Fakta Så ekofixar du hemmet

Släng inget utan att titta på det en extra gång. Försök komma på nya användningsområden.

Samla familj och vänner till en workshop. Då föds nya idéer för gamla saker.

Perfektionism är tråkigt i ett hem. Skapa med udda och ojämnt.

Begagnade möbler kan lätt piffas upp med målarfärg, slipning och nytt tyg.

Gamla fönsterbågar, emballagevirke, spill av färg, glas, tyger och tapeter kan bli bord, ljuslyktor, kuddar, lampor och utemöbler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg