"Det var lite ensamt först"

I nybyggda Gränbystaden har Melina Samuelsson skapat en mysig och avslappnad känsla i sin första egna lägenhet. Hennes hemlighet ligger i detaljer­na.

15 februari 2018 14:16

Utanför byggs det för fullt och människor går ut och in i Gränbygallerian. Det är en vanlig dag med personer som ska handla eller äta men inne i Melina Samuelssons lägenhet är det tyst och lugnt. Solens strålar letar sig in i köket, ett av rummen där hon tillbringar mest tid.

– Jag gillar att lägenheten är enkelt inredd och har en öppen planlösning då den är liten. Köket är lagom stort så att jag enkelt kan röra mig när jag lagar mat och allting går att nå.

Jobbet på den närliggande mataffären har gjort att Melinas intresse för mat har ökat och numera lagar hon mycket mat hemma. Gärna i sällskap med familj eller gäster som är på besök.

– Jag var inte så intresserad av mat förut men det har utvecklats i och med mitt arbete. Lagar ofta härliga och god pastarätter eller en enkel tacos som också är väldigt gott. Det var lite ensamt först när jag flyttade in men nu har jag ofta vänner över som sällskap.

Matlagningen gör att mycket tid tillbringas vid bordet som blivit en favoritmöbel med sin förmåga att ändra storlek. Eftersom Melina Samuelsson bor i en etta med öppen planlösning har hon försökt planera inredning och möbler smart så att allting får plats och går att använda på flera sätt.

– Jag har en ganska enkel stil men ville ljusa upp lägenheten med lite färger och annat som är lätt att byta. Just nu har jag mycket som är grönt och grått men jag tänker nog byta till ljusare färger till våren.

Läs mer här om inredning och boende!

Gränbystaden är en av flera nya stadsdelar som vuxit fram de senaste åren och är på väg att etablera sig i Uppsala. Melina bor granne med Gränbygallerian, utanför fönstret syns Gränbyparken med dess träd och promenadstråk och en längre bit bort finns flera sportfält.

– Allting finns i närheten och det är väldigt praktiskt. Om jag vill in till stan kan jag cykla, annars kan jag bara springa ned till gallerian och handla om jag behöver något mer akut. Mina vänner bor i närheten och det är väldigt skönt eftersom vi träffas ofta.

Under inflyttningen i höstas blev det många resor fram och tillbaka till Ikea. Tidigare har Melina bott tillsammans med en kompis efter att hon flyttat från familjehemmet i Rasbo och det här är hennes första egna lägenhet.

– Jag är inte så duktig eller intresserad av inredning så min mamma hjälpte till en del. Jag är väldigt nöjd med hur det. Egentligen tycker jag inte så mycket om att åka till Ikea men de räddade verkligen mig och lägenheten.

Melina Samuelsson var en av de första som flyttade in i det nybyggda huset och efter sommaren utökas området med fler boende då det andra huset står klart. Redan från början hade hon en klar bild av hur hon ville att lägenheten skulle se ut.

– Eftersom jag jobbar så pass nära vill jag att lägenheten verkligen ska kännas som hemma. Jag ville skapa en mysig känsla där jag kan ta det lugnt på egen hand men även umgås med vänner.

En viktig del för att skapa den åtråvärda känslan var detaljer som kuddar i olika färger, en stor matta som man kan begrava fötterna i och filtar som värmer när snön ligger tjock ute. Melina ser fram emot varmare tider när sommaren närmar sig. Då ska den stora balkongen göras klar och användas.

– Det är skönt att min lägenhet har utsikt mot slottet så jag kan koppla bort mitt jobb härifrån då det är väldigt nära mellan husen. Efter jobbet vill jag bara komma hem och ta det lugnt. Då passar det perfekt att lägga sig i soffan eller sängen. Eller hitta på något med kompisar som kommer hit.

Melina Samuelsson

Ålder: 20 år.

Bor: Lägenhet i Gränbystaden.

Flyttade in: 13 oktober 2017.

Bostaden: Hyreslägenheten är 31 kvadratmeter med stor balkong på femte våningen (högst upp) och kostar 6 700 kr i hyra per månad.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Bakgrund: Tog studenten från Jensen gymnasium för två år sedan.

Gör: Jobbar på färskvaruavdelningen i en mataffär.

Intressen: Umgås med vänner och familj. Träning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström