”Det är ett hem, inte ett museum”

I en ombonad 70-talsvilla i Storvreta bor paret Gilan. De har skapat ett hem som är trendkänsligt utan att vara sterilt, detaljrikt utan att vara plottrigt och som är föränderligt men ändå tidlöst. Och dessutom kreativt befriat från vår tids gissel: det eviga sladdtrasslet.

1 mars 2019 07:04

– Om jag är på affärsresa eller utomlands och kommer tillbaka så kan hemmet se helt annorlunda ut än när jag åkte, berättar Arash Gilan. Nya färger på väggarna, nya gardiner, nya tavlor.

– Vi sa det rätt tidigt i vårt äktenskap. Att jag får monopol när det gäller inredning, skrattar Johanna.

Johanna och Arash Gilans hem är med andra ord allt annat än statiskt. Johanna driver inredningsföretaget Gilan Design och det egna hemmet fungerar som både labb och inspirationskälla. Här testar hon idéer, bygger, målar och snickrar.

De flyttade in huset år 2012 och började med att rusta upp trädgården rejält, inte minst för att många av husets fönster vette ut mot innegården.

– Det var en lerig, hård gräsmatta här ute. På sommaren var det liksom lerkakor som torkade och sprack, berättar Johanna.

Nu utgör trädgården en välkomnande oas på framsidan, inramad av en dekorativ pergola som Johanna satte ihop av överblivna reglar. På baksidan finns utrymme för de tre barnen att springa och leka.

Uppsalaprofilen Arash Gilan är VD för mediebyrån Viva Media. 2016 öppnade han dörrarna till Storvretahemmet i SVT-programmet ”Vem bor här”, där deltagarna får titta på varandras bostäder och gissa vem som hör ihop med vilket hem.

– Ingen gissade på att jag bodde här, alla trodde ju att jag skulle bo i city i en häftig lägenhet med pool i vardagsrummet för att jag är VD, inte att jag bor i ett hus i Storvreta med tre barn, haha.

Det råder stor fokus på detaljer i hemmet. Vardagsrummet kröns av en gallerivägg som (just nu) domineras av blåbruna nyanser, speglar och galleriaffischer för utställningar.

– Jag gillar att samla på konst på loppisar. Ser du att det är små hål mellan tavlorna i väggen? Jag flyttar om här hela tiden och jag är inte millimeternoga utan hänger om vid lust och behov, säger Johanna.

I en uppkopplad tid råder det också en märkbar frånvaro av sladdtrassel i rummen. Johanna förklarar att det beror på ett inbitet sladdhat. Hon öppnar TV-skåpet.

– Jag försöker alltid gömma sladdarna där man inte kan se dem, titta, jag har borrat in hål i skåpet för att slippa eländet på golvet.

Uppfinningsrikedomen stannar inte vid sladdåtgärderna: gamla träbackar fungerar som hyllor i köket, mycket är fyndat på loppis, upprustad och ommålat

– Det är viktigt att vi alla är medvetna om att inte överkonsumera utan ta vara på saker. Där är ju Johanna jätteduktig på att hitta guldkorn. Som det här skåpet som vi fick hämta på något hemskt ställe — det får jag vara med och åka ut på, skämtar Arash och pekar på ett rustikt vitrinskåp i köket som tidigare var ett tandläkarskåp från en klinik i Luthagen som fyndades på Blocket och målades om. I vardagsummet står en fyndad Sirocco av Arne Norell.

– En sådan kostar kanske 20 000 att köpa ny och på auktion nästan lika mycket. Den hittade jag på loppis i stan. Jag fick den för 40 kronor, berättar Johanna och fortsätter:

– Det är viktigt att hemmet ska vara just ett hem, personligt. Men lite roligt. Det ska finnas något att titta på. Det ska kännas kul och lite trevligt Visst är det kul med trender men det ska vara ett hem som håller över tid. Det är ett hem, inte ett museum. Nästan allt här är köpt på blocket och så har jag målat och fixat mycket själv, då blir det ju personligt.

Johanna och Arash Gilan

Ålder: Båda är 33 år..

Familj: Tre barn på 9, 7 och 5 år samt katten Sushi.

Gör: Johanna driver inredningsföretaget Gilan Design och Arash är VD på Viva Media.

Bor: I en 70-talsvilla på 110 kvadratmeter i Storvreta.

Johannas inredningsknep: ”Lägg vikt på accentfärger och färgstick. Jag tänker mycket i teman och gillar att gruppera ihop saker, då blir det harmoniskt.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joanna Gorecka