Dags för vårkoll på fritidshuset

Vattenskador, eldstäder och skadedjur är tre saker att hålla koll på när det är dags att öppna fritidshuset för säsongen.

14 april 2019 19:13

Så här års är det många som väcker fritidshuset ur vinterdvalan. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på bland annat vattenläckor och fuktskador. Över 40 procent av de skadeanmälningar som rapporterades in till försäkringsbolagen under april förra året handlade om vattenskador. Och efter stormen Alfridas härjningar i början av året kan det bli fler i år.

– Vi vet att många av vinterns stormar orsakat strömavbrott, och i vissa fall har dessa även varit långvariga. Risken finns att rör frusit sönder under ett strömavbrott vilket kan orsaka vattenskador när huset värms upp, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam i ett pressmeddelande.

– Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån den kommer, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Slå på vattnet försiktigt och titta efter läckor, och håll ett extra öga på vattenmätaren, råder tipsen från If och Folksam. Även avloppsledningarna behöver tittas till för att undvika skador.

När det börjar eldas i kaminer och spisar ökar även risken för brand eftersom murstocken är kall och lätt spricker under uppvärmningen. Därför är det viktigt att elda försiktigt inledningsvis, skriver If i sina tips inför öppnandet av stugan.

Skadedjur än en annan sak att hålla koll på vid våröppnandet. Om det varit möss i stugan kan de ha gnagt på elledningar, vilket kan leda till kortslutningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson