Bygga eget växthus? Här är tipsen!

Storlek, placering och pollinering. Det är mycket att tänka på för den som planerar ett eget växthus. Här de viktigaste punkterna.

16 februari 2018 14:00

Här är trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds viktigaste växthustips:

1. Kom ihåg att även odla jorden. Gödsla och toppdressa, den blir snabbt utarmad annars. Du behöver inte byta hela jorden om du tillför näring och jordförbättring. Bokashikompost, som innehåller snälla svampar är toppen.

2. Kan du hålla några plusgrader under vintern blir växthuset en bra övervintringsplats för känsliga växter som rosmarin, fikon och vinranka.

3. Låt dörrarna vara öppna på sommaren så att bin och humlor kan ta sig in och pollinera. Sätt gärna in några attraktiva bi- och humlevänliga växter. Odla till exempel kungsmynta och stenkyndel i krukor som drar till sig pollinerare.

Fem saker att tänka på:

1. Ska du använda växthuset som uterum, till odling eller både och? Utifrån det planerar du storlek, läge, disposition och eventuell bevattning.

2. Vilket material ska du ha? Trä är vackert men kräver underhåll. Aluminium behöver bara tvättas. Glas är vackrast, men kanalplast isolerar bättre.

3. Var ska växthuset stå? Skugga kan vara skönt i ett uterum, en solig plats är bättre för odling. En långsida mot söder är optimalt. Närhet till vattentunna eller kran är också bra, om du inte har bevattningssystem. Ett väggmonterat växthus passar en liten trädgård.

4. Vilken storlek behöver du? Minst tio kvadratmeter krävs för att klimatet ska bli bra. Bygg hellre för stort än för litet.

5. Få växter vill ha mer än 30 grader varmt – och även när det inte är varmt kan luften behöva bytas ut. Storleken på vädringsfönstren bör motsvara tio procent av golvytan. Automatiska fönsteröppnare finns ofta som tillval. (TT)

Källa: dromhemochtradgard.se, olda.nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!