Bygg upp din verktygslåda

Det behöver inte vara särskilt dyrt eller jobbigt att skaffa sig en bra grunduppsättning vardagsverktyg. Hyr det du använder sällan, och köp några favoriter av bra kvalitet, tipsar inredaren Isabelle McAllister.

11 februari 1916 16:58

Hur ohändig eller ointresserad du än är kommer du inte undan. Ett svajande bordsben som behöver efterdras, en spegel som ska upp på väggen, en tv-spelskontroll med fastskruvad batterilucka. Helt utan verktyg klarar du dig inte. Och en plastlåda på garderobs­golvet, där du inte ens hittar hammaren, är knappast till hjälp.

­– Jag har ett gäng sådana där klassiska verktygslådor i plast, och de är alla fulla med skräp. De blir som den där lådan i köket som det bara hamnar en massa jox i. Risken är att man till slut inte vet vad man har i dem, och går och köper­ nya grejer helt i onödan, säger inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister.

Hon har hittat ett annat system för att organisera sina verktyg.

– Jag har en uppsättning plastbackar i en skrubb. En med mejslar i, krokar och skruvar i en, penslar i en, skruvdragare i en och så vidare. Då ser jag direkt vad det är i lådorna. Jag är egentligen rätt ostrukturerad, men det här fungerar bra, säger Isabelle McAllister.

Backarna är lagom stora för att få plats i en hylla, och eftersom de är genomskinliga syns det tydligt vad de innehåller.

Ofta jobbar Isabelle i större projekt där det finns hela bussar med verktyg på plats. Men en sak har hon alltid med sig i fickan: favoritmejseln.

– Det är en platt variant från Bacho som är helt oslagbar. Den är tillräckligt stor för att öppna burklock, tillräckligt liten för att komma in i sockerbitar eller skruva bort en väggkontakt, tillräckligt bred för att orka dra spårskruvar men tillräckligt smal för att komma in i de flesta kryss, säger hon.

Billiga mejslar som man köper i kit ger Isabelle McAllister inte mycket för. Hennes kostar runt 70 kronor.

Ett annat favoritverktyg är vattenpasset. Isabelle McAllister kör med ett långt.

– Om man till exempel ska tapetsera behöver man det för att få det helt rakt. Ska man sätta upp en stor tavla kan man lägga passet ovanpå.

Isabelles vattenpass är av stål, och det är viktigt eftersom hon ofta använder det att ­skära emot, som en linjal. Hade det varit av plast hade kanterna skurits bort och blivit ojämna.

Laservattenpass är inget för henne.

– De verkar onödigt dyra, och så behöver man skruva upp dem eller ha någon slags ställning när man använder dem.

Är du ingen storsnickare är det kanske inte värt att köpa en svindyr slagborr – men när du för en gångs skull ska sätta upp en hylla kanske du behöver den? En lösning är att hyra det du behöver.

– Många vet inte att det går att hyra verktyg i de flesta järnaffärer. Inte är det dyrt heller. Jag hyrde en sticksåg när jag hade glömt min på landet, och det kostade 150 spänn per dygn, plus kostnaden för bladen, säger Isabelle McAllister.

Ett annat alternativ är att gå med i en verktygspool – ett gäng grannar eller vänner eller någon annan slags sammanslutning som köper in större redskap tillsammans och delar på dem.

– En borrmaskin används i genomsnitt sju minuter per år eller något sådant, resten av tiden står den bara i hyllan och samlar damm.

När du ska köpa verktyg tipsar Isabelle om att känna ordentligt på dem och testa dig fram.

– Kolla att skruvdragaren ligger bra i handen och att du orkar lyfta den. Det finns gott om ergonomiska verktyg i dag, men fortfarande inte så många som passar oss med mindre händer.

Andra tips är att fundera på vad verktygen kommer användas till. En tyngre hammare hjälper till att slå i stora spikar med sin egen tyngd, men för att sätta upp tavlor är det förmodligen bättre med en lätt. Och har du bara gipsväggar hemma behöver du knappast köpa en slagborr. (TT)

Isabelles McAllister tips Tio bra att ha-grejer

Hammare.

”Ska man bara spika upp något på väggen behöver hammaren inte vara stor och tung – till mindre spikar blir det otympligt.”

Skruvdragare. ”Ska du sätta upp några hyllor behöver du ingen värstinggrej. Det kanske rent av är bra att ha en mindre, så att du kommer åt. Men ska du bygga en altan behöver du förstås mer kraft.”

Skruvmejslar.

”Mejslar i några olika storlekar – behöver man till allt från barnens batteridrivna leksaker till att dra åt ett löst sittande dörrhandtag. De är inte dyra, men köp inte de allra billigaste!”

Skiftnyckel. ”Bra att ha om man ska mecka med cykeln till exempel. Jag använder hellre en stor skiftnyckel än en polygrip för att knipa tag om något.”

Tång. ”Jag använder inte tänger så mycket, men en stor kombinationstång, som både kan knipsa och knipa, är bra att ha.”

Måttband eller tumstock.

”Jag använder tumstock mest, jag tycker det är bra att den är hård. Om man till exempel ska mäta takhöjden i ett rum, så måste ju någon stå och hålla högst upp om man mäter med måttband. Tumstock är också bra att mäta med när man ska såga.”

Hörselkåpor.

”Slarva inte med skydden. Har man inga hörselkåpor kan man i alla fall använda öronproppar.”

Vattenpass. ”Jag använder ett stort vattenpass i stål.”

Täljkniv. ”En kniv är bra att ha om det kärvar lite i en låda och man måste ta bort lite trä. Jag brukar ha brytknivar och väljer alltid stålhölje. En vanlig morakvniv är ju rätt billig om man föredrar dem.”

Såg. ”Alla behöver såga någon gång. Jag har en jättebra fogsvans med silikonbeläggning. Att såga med den är som att skära i smör.”

Dela på verktygen

En slagborr borrar i genomsnitt tolv minuter under sin livstid, sägs det. Resten av tiden gör den ingen nytta. I en verktygspool, eller en toolpool, lånar deltagarna verktyg av varandra eller köper in dem gemensamt. Sök på nätet eller kolla på Facebook efter en toolpool nära dig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!