Bostadspriserna stiger i Uppsala län

Priserna på bostadsrätter har stigit med mer än fyra procent hittills i år i Uppsala län, som därmed går mot trenden i riket.

5 april 2019 06:00

Det visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik, där rikssiffrorna visar att priserna vid försäljningar på bostadsrätter varit oförändrade under årets tre första månader.

Knivsta och Enköpings kommun har haft en stark prisutveckling på bostadsrätter under 2019. I Knivsta har genomsnittspriset stigit med 7,1 procent i år och i Enköping med 5,1 procent. I Uppsala kommun har priserna stigit med 1,3 procent de senaste tre månaderna och för de senaste tolv månaderna har priserna stigit med 0,8 procent.

– Bostadsmarknaden börjar ta fart nu när våren kommer, men även efter ett tufft år med en överetablering av nyproducerade bostadsrätter. Vi ser i dag att vi har väldigt många besökare på våra visningar, vilket tyder på att intresset för att titta på ny bostad har ökat igen. Vi märker även att unika centrala bostäder säljs till toppnoteringar som vi inte har sett senaste tiden, säger Peter Jakobsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Uppsala.

I Östhammar har priserna på bostadsrätter backat med 1 procent under årets tre första månader. För Heby, Håbo, Tierp och Älvkarleby var antalet försäljningar för få för att vara med i statistiken.

På villamarknaden spretar siffrorna kraftigt inom länet. I Knivsta har priserna stigit med 8,8 procent samtidigt som de minskat med 7,9 procent i Tierps kommun. I Uppsala kommun steg villapriserna med 1,8 procent. Snittpriset för en villa i Uppsala är nu drygt 3,8 miljoner kronor. Knivsta har länets högsta prisnivå, där kostar snittvillan nästan 4,2 miljoner kronor.

I Enköping har villapriserna i stort sett varit oförändrade, medan Håbo och Östhammar har haft en liten tillbakagång på 0,8 respektive 0,7 procent. Heby och Älvkarleby har haft för få sålda objekt under perioden för att vara med i statistiken.

Rikssiffrorna för villaförsäljningen visar en uppgång på 0,5 procent under inledningen av 2019. Motsvarande siffra för Uppsala län är -0,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson