Bilfritt hus kan ge billigare hyror

Lånecyklar, reparationslokal och cykelgym kommer att bli tillgängligt för "Cykelkungens" framtida hyresgäster i Sala backe. Under tisdagen togs det symboliska spadtaget för Uppsalas första bilfria hyreshus.

21 maj 2019 17:31

Både sol och ansikten lyser av glädje när nyckelpersoner från Sveafastigheter, H2 entreprenad och Uppsala kommun samlas i Sala backe. De är här för att ta det symboliska spadtaget för byggstarten av det bilfria hyreshuset "Cykelkungen".

– Det här projektet fungerar inte i varje stad. Men i Uppsala tror vi att det kommer gå, för här cyklar ju alla. Det märkte vi när vi kom hit, säger projektchefen Åsa Hansson från Sveafastigheter.

Hyreshuset är det första som byggs utan parkeringsplatser i Uppsala. I stället ingår UL-kort, lånecyklar, reparationslokal och cykelgym i hyran för de boende. Förutom miljövinsten i och med de boendes färdsätt blir det också billigare att bygga huset utan parkeringsgarage än med, vilket kan ge lägre hyror.

– Jag tror att en trea på 69 kvadratmeter kommer få en hyra på 11 000 kronor i månaden, säger fastighetschefen Per Wallgård på Sveafastigheter.

Bland de 99 hyresrätterna finns allt från ettor till femmor som kommer vara inflyttningsklara i slutet av 2020. Balkongerna ska ha odlingslådor och taket ska var klätt med solceller och växter.

Bakom alla glada människor finns faktiskt redan en stor rektangulär grop. Byggföretaget började jobba med huset i april, och före semestern ska grunden vara klar. Så i stället för att den gyllene spaden gräver det första hålet, får den sättas i en hög med grus utanför avspärrningarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Andersson