Antal bostadsrätter till salu på rekordhög nivå

Totalt antal bostadsrätter till salu på Hemnet låg på en rekordhög nivå för juli månad under de senaste fem åren. Uppsala följer trenden.

3 augusti 2019 13:08

Under juli i år fanns 62 fler bostadsrätter till salu i Uppsala kommun på bostadssajten Hemnet än i juli föregående år. Det är en ökning med 9 procent. Sett över hela landet ligger Uppsala över snittet, på riksnivå ses en ökning på 6 procent.

Det större utbudet gör inte att bostadsrätterna förväntas sjunka i pris, snararen tvärtom, menar Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

– Sedan oroligheterna på bostadsmarknaden 2017, då utbudet ökade markant, har det gått tillbaka och under 2018 fick vi en stabilisering. Vi kan nu se att det finns en högre prisförväntning hos köparna. Fler tror att bostadspriserna kommer öka istället för att sjunka, jämfört med tidigare, säger han.

Under 2017 fick marknaden en chock när utbudet sköt i höjden och Staffan Tell menar att köparna förväntade sig att göra en bra affär, men att bara de som var tvungna att sälja kunde tänka sig att gå ner i pris. Under 2018 steg priserna något.

Även villor har ökat i antal i Uppsala län, ett trendbrott mot riket i stort där utbudet minskat. Fritidshusen är däremot något färre än tidigare. Under juli förra året fanns 108 fritidshus till salu på Hemnet, jämfört med 96 samma period i år.

– Inför hösten är prognosen fortfarande att utbudet kommer att vara högt, men sannolikt har vi nog en stabil marknad, säger Staffan Tell.

Utbudet av bostäder till försäljning varierar stort under året, därför är det mest rättvisande att jämföra samma tidsperiod år för år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emelie Högberg

Ämnen du kan följa