Har du en "kulturmaxist" som granne?

Statistiken om "livsstil" bekräftar våra fördomar

13 maj 2015 09:17

Vad vet du om dina grannar, egentligen? Själv råkar jag veta att mina grannar är intresserade av teater, konst, ungdomskultur och energisparande.

De föredrar dessutom att köra runt i Volvo, Volkswagen eller Ford och när de går till valurnan röstar ovanligt många av dem på Kristdemokraterna.

Orsaken till att jag vet allt detta är att jag har använt mig av karttjänsten hitta.se som har fått en ”livsstilsfunktion”. Den innebär att man kan ta reda på vad människor har för preferenser i olika stadsdelar, rent statistiskt alltså.

Tillhör man de fördomsfulla, och det gör vi väl alla i varierande grad, så får man verkligen alla förutfattade meningar bekräftade.

I Luthagen är till exempel medelinkomsten hög och en övervägande majoritet röstar borgerligt. Luthagen är också ett folkpartifäste där man intresserar sig för sådana saker som segling, golf och konst.

Om vi i stället vänder blickarna mot August Södermans Väg i Gottsunda så röstar de lågavlönade invånarna där ofta på Vänsterpartiet och man intresserar sig för astrologi, religion, hårvård och tv-serier.

Bland unga akademiker i studentområdena däremot sticker Feministiskt initiativ ut som en favorit. Här intresserar man sig också för utrikespolitik, datorer och gympa.

Den här informationen är klargörande och försåtlig på samma gång. Den är klargörande eftersom den blottlägger vilken delad stad Uppsala faktiskt är. Den är försåtlig eftersom den så lätt inbjuder till våldsamma generaliseringar och riskerar att stärka segregationen.

Låt oss säga att du är en illröd socialist och funderar på att bosätta dig i Svartbäcken, ända till du får reda på att höginkomsttagarna, eller ”utsugarna” där röstar blått, spelar golf och seglar. Du drar öronen åt dig och flyttar i stället till Tuna backar där du hamnar bland fler likasinnade.

Eller kanske orkar du inte med alla ”miljömuppar”, ”feministtalibaner” och ”kulturmarxister” och föredrar att slå dig ned i Graneberg bland andra burgna Uppsalabor vars huvudsakliga intressen är värdepappersaffärer, skattefrågor och sportbilar?

Alla ni som bor i nämnda områden inser snabbt hur yxig och trubbig den här statistiken är. Sanningen är ju tvärtom att alla stadsdelar är mosaiker av motstridiga intressen och åsiktsbildningar. En stad består framför allt av unika individer, inte av uniforma, statistiska grupper.

Samtidigt finns det också tydliga mönster och strukturer. Ibland kunde man därför önska att folk tänkte tvärtom och faktiskt bosatte sig på en plats där majoriteten inte är som dem, åtminstone om man har de ekonomiska möjligheterna till det.

Det skulle hela Uppsala vinna på i längden.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!