Brasvärme i höstrusket

Höj mysfaktorn, sänk uppvärmningskostnaden, rädda hösten! Den som installerar en braskamin har mycket att vinna - men det gäller att välja rätt modell och storlek för att det ska bli riktigt bra.

30 september 2016 05:00

Vad är väl mysigare än en sprakande brasa i höstmörkret? Få saker gör människan så lugn och trygg som en egen härd.

- Jag tror att det är rent genetiskt att vi känner oss lite skyddade med en eldstad. Det är den där beredskapstanken - många är beroende av ström för uppvärmning, men blir det strömavbrott kan man alltid elda. Dessutom är det bra som extra värmekälla när det är riktigt kallt, säger Hans Wikström, vd för kamintillverkaren Keddy och presstalesperson för Svenska Brasvärmeföreningen.

En vanlig miss folk gör när de köper en ny eldstad är att välja en alldeles för stor kamin med för hög uteffekt, det vill säga hur mycket värme som genereras.

- Effekten på eldstaden behöver anpassas efter det hus man bor i. En stor kamin med en uteffekt på elva kilowatt motsvarar elva elelement, och det är alldeles för mycket för ett modernt välisolerat hus.

Hans tips är att ta hjälp av ett proffs för att välja rätt modell och storlek.

De allra flesta som ska sätta in en eldstad väljer en braskamin, en fristående liten kamin som står tio till femton centimeter ut från väggen. Men har man redan en öppen spis av äldre modell hemma kan man göra den mycket effektivare genom att sätta in en insats.

- En öppen spis har mellan fem och tio procents verkningsgrad. Det finns till och med öppna spisar som suger ut varmluft ur rummet. Men med en insats når man uppemot 80 procents verkningsgrad, säger Hans Wikström.

Prismässigt börjar braskaminerna på omkring 15|000-20|000 kronor.

- För det får du en vanlig kamin som fungerar bra och avger värme med en gång, säger Hans Wikström.

Den är ofta gjord i gjutjärn eller plåt.

- En gjutjärnskamin består av mer gods och håller därför värmen längre, men det är ingen jätteskillnad. En plåtkamin håller värmen i en halvtimme och en gjutjärnskamin i en och en halv timme ungefär, säger Hans Wikström.

Går du över 20|000 får du en kamin med täljsten eller olivinsten som har möjlighet att lagra värmen och sprida den under längre tid.

- En täljstenskamin motsvarar en kakelugn i funktion, effekt och pris, säger Hans Wikström.

Men kom ihåg att det måste vara en rejäl täljsten för att den ska ha de egenskaperna - minst 25 kilo bör den väga.

- Det finns också vanliga braskaminer med värmemagasin inuti, de syns inte utanpå men har en bra värmelagringsfunktion. (TT)

Fuskfjutt

Den som inte kan eller vill ha en riktig eld inomhus kan köpa sig lite fuskmys i form av en dekorationseld eller en skorstensfri eldstad. Gemensamt för alla varianter är att det inte behövs någon rökgång och att man eldar med flytande bränsle som till exempel etanol i stället för ved. Värmen är knapp men mysfaktorn hög! Finns i många varianter - från små bordsmodeller för några hundra till "öppna spisar" för många tusenlappar.

Kolla märkningen

+ Välj en CE-märkt kamin. Märkningen garanterar att produkten lever upp till gällande säkerhets- och utsläppskrav.

+ En Svanenmärkt kamin uppfyller högre miljökrav för utsläpp och tillverkning.

+ Titta efter en kamin med CB-teknik, clean burn system. Den har ett dubbelt förbränningssystem som omvandlar upp till 90 procent av gaserna och partiklarna i röken till värme och ger minsta möjliga utsläpp - energin går åt till att producera värme i stället för rök.

Fakta Fyra sorters eldstäder

Braskamin av gjutjärn eller plåt

Plus: Tålig och hållbar om plåten är tillräckligt tjock. Värmer snabbt. Minus: Ojämn värme - mycket först och mindre sedan.

Kostar: 15 000–20 000 kr.

Täljstenskamin

Plus: Ackumulerar värmen och sprider den jämnt över lång tid. Minus: Dyrare.

Kostar: Ca 30 000 kr.

Kakelugn

Plus: Ger långvarig värme. Minus: Dyr och komplicerad att montera. Kräver fundament. Bör eldas kontinuerligt.

Kostar: Ca 60 000 kr.

Murspis

Plus: Håller värmen. Minus: Dålig effekt om spisen är gammal. Med insats blir det mer effektivt.

Kostar: Ca 32 000 kr.

(*Alla prisexempel är exkl installation.)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!