En av Uppsalas mest seglivade byggplaner Àr pÄ vÀg mot nytt beslut, efter en rad Àndringar och domstolsprövningar. Sedan högsta instans 2014 sade bestÀmt nej till ett par hundra bostÀder i 4-6 vÄningshus i Seminarieparken har fastighetsÀgaren och kommunen Äterkommit med halverat antal lÀgenheter i hus pÄ max fem vÄningar.
Den nedskalade planen fÄr ett varmare mottagande av lÀnsstyrelsen, som Àr en av de tyngsta remissinstanserna, Àn det senaste förslaget. Myndigheten ger högt betyg Ät förslaget att skydda byggnader och park som en helhet, bÄde seminariebyggnaden och andra hus, som rektors- och vaktmÀstarbostaden.
DÀremot har lÀnsstyrelsen fortfarande invÀndningar mot de planerade husens effekt pÄ vyer och siktlinjer genom parken. Myndigheten har efterlyst ökad insyn frÄn korsningen Fyrisvallsgatan/Gamla Uppsalagatan. Nu pÄpekar man i sitt yttrande att inga förÀndringar gjorts pÄ den punkten. Slutsatsen Àr ÀndÄ att Äterskapandet av den historiska parkmiljön tillsammans med förbÀttrat skydd gör att omvandlingen klarar kraven pÄ anpassning till den vÀrdefulla miljön.
Andra remissinstanser Äterkommer samtidigt med kritik mot planerna. Föreningen VÄrda Uppsala ser en risk för att parken, Àven om den formellt blir allmÀn mark, till största del kommer att uppfattas som de privata bostÀdernas gÄrd. Föreningen vÀdjar till kommunen att genom markbyte lÄta fastighetsÀgaren bygga pÄ annan plats och bevara dagens parkmiljö outbyggd.
Flera bostadsrÀttsföreningar och grannar anser att utbyggnaden fortfarande Àr för omfattande och husen för höga. De pekar ocksÄ pÄ bristen pÄ grönytor i stadsdelen, som byggts ut rejÀlt de senaste decennierna. Andra varnar för att trafiklösningarna ger ökad biltrafik.
En grupp forskare i samhÀllsbyggnad varnar för konsekvenser i form av högre sjukvÄrdskostnader och lÀgre vÀlbefinnande bland boende om grönskan fÄr stryka pÄ foten. De anser ocksÄ att utbyggnaden skulle bli ett prejudikat för framtida byggande i parker.
Klart Àr ocksÄ att en större andel Àn tidigare av dem som svarat Àr positiva. Behovet av bostÀder och det faktum att dagens privata park övergÄr i kommunal Àgo och Äterskapas, om planen genomförs, Àr nÄgra skÀl. De planerade tegelhusens anpassning till Seminariet fÄr ocksÄ pluspoÀng i remissomgÄngen.
NÀrmast fÄr byggnadsnÀmnden ta stÀllning till om detaljplanen ska justeras innan den Àr klar för att klubbas.