Vänd syskonbråket till en lärdom

Vi vill att våra barn ska älska varandra som vi älskar dem. Och så bara bråkar de. Men de gör det inte för att jäklas.
- Det är uppmärksamhetsgaranti på syskonbråk, säger beteendevetaren Petra Krantz Lindgren.

18 juli 2012 10:40

Du lagar mat, middagen är sen och det hörs allt högre skrik från barnrummet. Du kokar över som en kastrull potatis av ännu ett syskonbråk och ropar att ”nu får det vara nog”.
– Då får barnen den uppmärksamhet de söker. Att trycka till ett syskon är som att trycka på fjärrkontrollen till föräldrarna. Det blir respons på studs, säger Petra Krantz Lindgren, beteendevetare som arbetar med vuxna som vill utveckla sina relationer med barn.

För får man inte positiv uppmärksamhet så fungerar bråk bra. Syskonbråk handlar nästan alltid om uppmärksamhet eller duglighet. Förstår man det kan man också försöka förebygga dem. Ofta kan man se ett mönster när de inträffar. Gör man det ska man försöka ge barnen positiv uppmärksamhet innan bråket drar i gång menar Petra Krantz Lindgren.
Det låter bra, men ofta är man fullt upptagen av laga middag när bråket bryter ut. Och då behöver köttfärssåsen och salladen också vår uppmärksamhet.
– Men be då ett av barnen att hjälpa till och skära gurka. Visa att du vill vara med dem. Barn älskar när föräldern visar det.
En annan orsak till syskonbråk kan handla om duglighet, om att barnet känner att de vuxna styr för mycket över dem.
– Har man ingen kontroll över sitt eget liv lär man sig snabbt att ta kontroll över ett syskons genom att bråka.

Då är dags att ge barnet större utmaningar. Pröva att till exempel låta barnet få åka buss själv till skolan, det kan vara en lösning.
I bland handlar det också om konkurrens om förälderns uppmärksamhet.
– Det sker särskilt i familjer där man fokuserar på prestation. Undvik därför att värdera barnen och deras prestationer.
Men en familj utan bråk är ingen familj och hemmet är på många sätt ett träningsläger i att lösa konflikter. Men man kan även minska bråken genom att stärka sammanhållningen i familjen.
– Jag brukar ge familjer jag jobbar med i läxa att ägna tio minuter om dagen åt att göra något kul tillsammans. Det ger otroligt bra resultat.

Hur fungerar det i er familj? Bråkar ni aldrig?
– Det gör vi absolut. Men mitt mål är att lära barnen att hantera konflikter på ett respektfullt sätt. Jag vill få dem att berätta vad det är som gör dem arga i stället för att säga att den andre är dum i huvudet. Det är en stor utmaning.
Text:
Sämja. Vi vill att våra barn ska älska varandra som vi älskar dem. Och så bara bråkar de. Men de gör det inte för att jävlas.  – Det är uppmärksamhetsgaranti på syskonbråk, säger beteendevetaren Petra Krantz Lindgren.
 

TIPS

Så gör du i stridens hetta
Det bästa är att förebygga syskonbråk, men här är beteendevetare Petra Krantz Lindgrens tips på vad man gör när bråket redan är i full gång:

Låt dem bråka. Det är inte kul, men se det som en gåva till barnen. Du ger dem helt enkelt ett träningsläger i bråk. Genom att inte uppmärksamma bråket tar du batterierna ur den här fjärrkontrollen till föräldrarna. Det blir inte längre uppmärksamhetsgaranti på bråk.
Lär dem lösa konflikter. Det är lätt att som förälder gå in och lösa konflikten. Men då blir du en del av konflikten. Hjälp dem i stället att själva försöka hitta en lösning som fungerar för båda. Du vill ju att de ska lära sig lösa konflikter utan att du blir inblandad.
Lär dem tala om känslor. Försök få barnen att berätta vad det är som gör dem arga i stället för att säga att den andre är dum i huvudet. Det handlar om att lära sig hantera konflikter på ett respektfullt sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!