Skattjakt för alla

De har parkerat där vägen tar slut och kliver ut ur bilen med förväntansfulla blickar. Familjen Nyström, som består av mamma Ing-Marie, pappa Peter, åttaåriga Alva och tioårige Jesper, ska ut och geocacha.

24 juni 2010 10:06

Tidigare på morgonen valde de ut en ny skattgömma på www.geocaching.com. På webbsajten finns koordinaterna som ska leda dem till Enbacken, en gömma som ligger mitt emellan Vedyxaskogen och nya E 4, med bostadsområdet Slavsta som närmsta granne.
Det är en liten fin kulle full med fornlämningar, enbuskar och sommarblommor. Platsen är som hämtad ur en turistbroschyr så här års.
Regnet som fallit tidigare på dagen har torkat upp, utom i det höga gräset som vi måste ta oss igenom för att komma till skattgömman.
– Det här är ett riktigt smultronställe, gömman ska också vara lätt att hitta, säger Peter Nyström och tittar upp mot kullen.

Jesper och Alva har redan grabbat tag i varsin gps och går med bestämda steg i den riktning som koordinaterna visar på kartan.
–  De har varsin, för båda tycker att det är kul att följa vägbeskrivningen, säger Ing-Marie Nyström.

För ett par år sedan började familjen leta gömda skatter i naturen. Det har blivit en populär familjelek som de ägnar sig åt på helger eller när de är på semester utomlands.
–  Oftast väljer vi ut ställen som vi passerar när vi är på väg någonstans och behöver sträcka på benen, berättar Ing-Marie Nyström.
Skattgömman i Enbacken är deras 381:a i ordningen. När gps:en visar att vi är nära, stiger temperaturen hos Alva och Jesper.
–  Jag ser något här, säger Jesper.
Han och Alva tar sig in bland enbuskarna och efter en stunds letande ligger där en plastlåda, inrullad i en svart sopsäck.
– Skatten är funnen! utropar Alva.

I lådan ligger en liten present, ett nyckelband. Mamma Ing-Marie tar nyckelbandet och lägger tillbaka en ölöppnare och förklarar att man alltid brukar lägga tillbaka något i gengäld. Sen tar hon fram ett mynt. Det är ett slags vandringsmynt som det står geocaching på. Myntet har färdats från Tyskland. Familjen Nyström hittade det i Sala och nu ska det till Enbacken. På nätet kan man följa myntens väg över hela världen eftersom det finns några siffror ingraverade på framsidan.

Ibland får familjen leta länge och det kan vara både frustrerande och spännande på samma gång, tycker Peter Nyström.
–  Det ska ju vara en utmaning. Men i helgen gick vi bet. Vi letade efter en gömma vid Fyrisån och höll på ganska länge, till slut gav vi upp, säger han.
Jesper och Alva Nyström har med tiden blivit riktigt duktiga på att hitta cacherna och Alva berättar hur hon tänker:
–  Man ska kolla på mystiska ställen och saker som inte hör hemma där man är. En gång hittade jag en ståltråd nere i marken som satt fast i ett snigelskal och där var skatten.

Skatterna, eller cacherna, som de ofta kallas, är utplacerade i natursköna miljöer eller historiska platser eller perfekta picknickställen. I gömmorna finns en loggbok där man registrerar upptäckten och är man uppkopplad mot hemsidan finns i de flesta fall fakta om den plats man kommit till.

Familjen Nyström berättar om när de var i Norge och letade skatter och hur kul det är att överraskas. De hamnade på ett kalhygge och där kunde de blicka ut över en bedårande utsikt över en fjord.
En sport blir det om man tar en ”skalp”. Det är en sprillans ny gömma som någon lägger ut och då gäller det att vara den som tar skatten först.
– I morse läste jag på nätet att det hade lagts ut en ny gömma vid Gränby centrum. En halvtimme senare hade någon hittat den, berättar Peter Nyström, som berättar att de var först med att hitta skatten ”Tunåsen renar vårt vatten” för ett tag sedan.

Det är inte bara barnfamiljer som letar skattgömmor i naturen. För den riktigt äventyrlige finns strapatsrika gömmor att ta sig till, ibland krävs bergsklättring och andra riskfyllda tillvägagångssätt för att ta sig till platsen. Är man turist och på resande fot kan man passa på att ta sig en runda på den nya platsen. Och omgivningen hemma kan bli sedd med helt nya ögon.

Tony Lindberg i Uppsala letar också cacher med sin son, Morgan Lindberg, tio år. Sonen har diagnosen autism och behöver röra på sig och få utlopp för sin energi på ett strukturerat sätt, berättar Tony Lindberg.
–  Morgan är aldrig orolig och gillar skattletandet. Han har vidgat sin trygghetszon och det är kul att göra något ihop. Det här tar oss till smultronställen som vi antagligen inte skulle hitta till annars.

I sommar ska de ut på vägarna och leta nya gömmor. De har skaffat en gammal folkabuss enkom för att geocacha.
Far och son har hittat över 500 cacher runt Uppsala, men har också varit i Norge och har tre egna cacher utplacerade: två runt Bälinge och en i Jönköping.
–  Det är kul att se när folk har varit där och läsa på nätet vad de tyckte, säger Tony Lindberg.

Det är många som geocachar. Jakten har blivit något av en folksport och sajten geocaching.com utvecklas och förfinas ständigt med ny teknik och sökmöjligheter. Men grundkonceptet är fortfarande att det ska vara enkelt att komma igång. Det enda som behövs är en gps och en dator.

Någon timme efter att familjen Nyström hittat sin skatt har de skrivit i loggen på nätet om sin upplevelse. De skriver så här:
”Tillsammans med Anna och Pelle togs denna numera väldokumenterade cache. Gräset var vått av regn men burkens innehåll torrt och fint. En fin kväll mellan skurarna och i stort sett myggfritt. In: Ölöppnare, geocoin Ut: Nyckelband.”

Så här fungerar geocaching

Geocaching är ett sammansatt ord som består av geo från det grekiska geo som betyder jord eller mark och caching från det engelska ordet cache som betyder gömställe. Alla som har en bärbar gps-enhet kan ge sig ut på skattjakt.
Det finns över en miljon geocacher utplacerade över jordklotet. I Uppsala finns över 500 stycken. Idén är att hitta en gömd burk eller liknande utomhus och sen dela med sig av upplevelsen på nätet. Koordinaterna på gömstället publiceras på sajten www.geocaching.com. Sen är det bara att ge sig ut och leta.
När skatten hittats antecknar man sig i en loggbok som ligger instoppad i burken. Ibland ligger det en liten överraskning i gömman. Om man behåller den, lägger man i en ny present för samma värde.
För att komma igång registrerar man sig som medlem gratis på nätet. Du kan också placera ut egna cacher. Behållningen för en geocachare är, förutom själva letandet, att komma till nya sevärda platser, både på hemmaplan och ute i världen. Vid varje gömställe finns en beskrivning av platsen, dess historia och betydelse så det är lika mycket en historisk vandring.
Skattjakten utövas av människor i alla åldrar och det är ett spännande och billigt familjenöje.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg