De skolas i hemmet

Hemundervisning är så långt ifrån skola man kan komma. Aldrig några prov och läxor. Inget klassrum och inga klasskompisar. Familjen Himmelstrand i Storvreta har skola hemma och kan inte tänka sig en bättre undervisningsform.

18 mars 2010 10:01
- Jag förstår mina barn bättre än någon annan och våra barn trivs med att vara hemma, säger Tamara Himmelstrand.
- Det finns inte en skola för alla barn, säger Jonas Himmelstrand.
De har tre barn i åldrarna 6 - 15 år som undervisas i hemmet.
Allt började när äldste sonen Jakob Himmelstrand skulle börja första klass. Han har diagnosen autism och föräldrarna märkte på en gång att det aldrig skulle fungera för honom att gå i en vanlig skola.

Rebecka Himmelstrand, som i dag är 11, började i förskoleklass men vantrivdes. För henne passar en lugnare inlärningsmiljö bättre, menar föräldrarna.
Minstingen Mikael, 6 år, har stor glädje av att ha sina syskon hemma och kan reda läsa och skriva tack vare att familjen funnit en fungerande livsstil med undervisning i hemmiljö.
Hemma hos familjen finns också Karna Eriksson. Hon är personlig assistent åt Jakob och deltar i undervisningen.
När vi kommer på besök har förmiddagen ägnats åt ett gigantiskt Europapussel som ligger utspritt på vardagsrumsgolvet. Det är här som en stor del av inlärningen sker, men också på utflykter, museer och bibliotek.
- Vi tittade på pusslet och kom på att var och en fick berätta något om ett land. Sen fick vi gissa vad det var för land. Och då poppade det upp en massa andra frågor. Moldavien, till exempel, det vet vi inte så mycket om. Så nu ska vi gå och låna böcker och lära oss mer, berättar Tamara Himmelstrand.

Det är hon som står för huvudelen av barnens hemundervisning, där pedagogiken bygger på barnens frågor och nyfikenhet.
Tamara Himmelstrand berättar om när dottern skulle lära sig läsa. Hon började med att lära ut en bokstav i taget, som man gör i skolan. Men det gick inte så bra.
Rebecka Himmelstrand, som sitter i soffan, omringad av en massa böcker, minns hur det var och skrattar.
- Pappa och mamma läste en massa böcker för mig och först såg jag bara en massa ord. Till slut började jag läsa av mig själv. Jag lärde mig läsa för att jag ville det, säger Rebecka Himmelstrand.

Det bästa med hemundervisning är att man får göra det man vill, tycker Rebecka Himmelstrand.
- Och att vi går upp lite senare, säger hon.
Dagen börjar med en stunds gymnastik. Då sätter Tamara Himmelstrand på en instruktionsfilm på teve som får alla att komma i gång. Sen är det dags för frukost.
- Vi äter råggrynsgröt med köttfärs. Det låter kanske konstigt men det är jättegott, säger Rebecka Himmelstrand och Tamara förklarar att rätten uppfunnits ur äldste sonens sockerfria GI-kost.

Jakob Himmelstrand har fasta rutiner på förmiddagen då han spelar piano eller elbas. Sen är det dags för fransklektion. Tamara Himmelstrand, som är flerspråkig, har grammatikböcker och franska barnböcker till sin hjälp. Då sitter också Rebecka med, och ibland också Mikael. På så vis snappar de andra upp en hel del av det främmande språket.
Utmaningen är att hitta lockande inkörsportar, tycker Tamara Himmelstrand. Det måste vara intressant och roligt för att få barnen med sig. Internet är en jättebra hjälp, säger hon. Hon använder även en del läroböcker i matematik och svenska.
- Vår metodik baseras på att vi har svårmotiverade barn. Och då är det ännu viktigare att bygga kunskapsförmedlingen genom att vara lyhörd för barnens intressen, säger hon.

För att hänga med i ämnen som kemi, biologi och matte förbereder sig Tamara Himmelstand genom att läsa på inför varje kunskapsmoment. Jonas Himmelstrand, som pluggat matematik på universitetet, kan ta över och bidra med sin kunskap när svårighetsgraden ökar.
- Jag lär mig en massa roliga saker med barnen, vi gör det här ihop. Och det finns fördelar av att lära sig av varandra. Mikael lär sig en massa av Rebecka och Rebecka lär sig av Jakob eller tvärtom.
Den strukturerade delen av undervisningen tar slut efter lunch. Sen får barnen välja aktivitet.
- Rebecka är konstnärligt begåvad. Hon målar och skriver mycket och vi ser att hon mår bra av att få utvecklas i sin egen takt, säger Jonas Himmelstrand.

Jakob Himmelstrand är musikalisk och fortsätter gärna att spela piano eller elbas på eftermiddagen. Beatleslåtar tillhör hans favoritrepertoar.
Mikael, som åldersmässigt inte går i skolan än, är med i alla aktiviteter ändå och lär sig av syskonen. En av hans favoritsysselsättning är att bygga med lego.
När vi sitter i vardagsrummet och pratar känns ett klassrum väldigt avlägset. Kanske finns här fler böcker och målarmaterial än i de flesta familjers allrum. Men inga bänkar och stolar - och tomt på andra barn. En fråga som nästan genast dyker upp är det här med jämnåriga kompisar.

Att inte ha klasskamrater, hur är det?
- Jag trivs bäst hemma med mina syskon och föräldrar. När jag gick i sexårs kunde jag inte koncentrera mig. Jag blev alldeles yr i huvudet. Det här är mycket bättre, säger Rebecka Himmelstrand.
Jonas Himmelstrand berättar att familjen har en tät gemenskap och trivs med livsstilen att själva få styra över sin tid.
Att hemundervisning är lika med social isolering, tillbakavisar Jonas Himmelstrand. Rebecka har dans två gånger i veckan, sjunger i kör och spelar teater. Och så har hon kompisar hon leker med i området. Familjen är ofta ute på olika aktiviteter och utflykter och träffar andra hemundervisande familjer.
- Vuxna utgår från att barn bara ska umgås med jämnåriga i skolan. Det finns inga belägg för att skolan är den mest idealiska inlärningsmiljön. Man kan tänka tvärtom. Skolan isolerar barn från sin trygga närmiljö. I skolan finns psykisk ohälsa och mobbning med det samhällsklimat vi har i dag, säger Jonas Himmelstrand.

Tamara Himmelstrand hade vissa farhågor om social isolering innan familjen började med hemundervisning.
- Men nu ser jag hur utåtriktade och kunskapstörstande mina barn är. De klarar av konversationer med vuxna på ett helt annat sätt än jämnåriga och vi har många varaktiga relationer utanför hemmet med vänner och andra hemundervisande barn.
Jonas och Tamara Himmelstrand menar inte att alla barn ska hemundervisas.
- Men för oss finns det särskilda pedagogiska skäl eftersom vi får lugnare och mer välbalanserade barn, säger Jonas Himmelstrand.

De är medvetna om att livsstilen inte är möjligt för det stora flertalet. Jonas Himmelstrand är utbildningskonsult och egen företagare. Tamara Himmelstrand är violinist men har inte jobbat som musiker sedan äldste sonen började kräva mycket arbete. Vid sidan av hemundervisningen hjälper hon maken i företaget och är konsult åt andra föräldrar som har barn med särskilda behov.
De är övertygade om att deras barn lär sig bäst i hemmiljö. Kunskapsinhämtandet tar inte slut som det gör efter en vanlig skoldag. Det pågår ständigt. Hur framtiden ser ut när barnen börjar gymnasiet har familjen inte bestämt än. Men Rebecka tycks ha planerna klara.
- Jag vill bli konststudent och gå på ett amerikanskt universitet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg