Den 15 oktober 2017 skriver den amerikanska skådespelerskan och Unicef-ambassadören Alyssa Milano en tweet, krasst översatt:
-Om du blivit sexuellt trakasserad eller överfallen skriv ”me too” som ett svar till den här tweeten: -Me too, som föreslaget av en vän. -Om alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp skrev ”me too” som en status. Kanske vi kunde visa hur stort problemet verkligen är.
Så startades hashtaggen #metoo, den spreds över hela världen och har spridit ljus över ett problem som fallit i skuggan alldeles för länge. Högt uppsatta profiler inom alla yrkeskategorier har fått anklagelser riktade mot sig om sexuella trakasserier och övergrepp. I Sverige gick inte en dag utan att det skrevs en ny artikel med vittnesmål från utsatta kvinnor.
Effekten detta fått är stor. Många arbetsplatser och organisationer har startat arbeten för att främja en säker miljö för kvinnor att vistas i och många av det anklagade har sett stora konsekvenser av handlingar de länge trott var glömda. Men en plats där budskapet om bättre handlingsplaner och förebyggande arbete inte nått fram är skolvärlden. Skolan är arbetsplats för nästan alla Sveriges ungdomar. Bör de inte då ta efter övriga och starta sitt arbete?
Jag inledde mitt första år på Westerlundska gymnasiet i höstas. Inte någon gång under perioden 15 oktober tills nu har ämnet adresserats. Detta trots att det har förts fram. Man kan tro att det borde kännas än mer relevant med tanke på det sexuella övergrepp som tagit plats i Enköping under senare tid. Ett där gärningsmännen var i skolålder och den utsatta var än yngre.
Här har skolan en chans att göra någonting substantiellt och meningsfullt. En möjlighet att nå ut till ungdomar och utbilda dem i en fråga som har stor relevans i deras egna liv. En chans att visa de som känner sig utsatta att det finns stöd att få. Jag vill se en handlingsplan för åtgärder vid sexuella övergrepp i skolan. En kampanj för att utbilda elever i frågor som jämställdhet. Överhuvudtaget vill jag se någon som helst rektion från dem som råder över min arbetsplats.