Rapporteringen om rebellerna är för ensidig

17 augusti 1916 15:32

Jag vill börja med att understryka att det här inlägget inte är ett försvar av diktatorn Bashar Al Assad eller hans regim. Assad, som är utbildad i London, hade världens möjlighet att utveckla och demokratisera Syrien. Han borde ha förskonat Syrien från det krig som nu förstör ett land som hade relativt fungerande utbildningssystem, infrastruktur och sjukvård. Regimen har ansvar för kriget.

Jag har följt kriget i Syrien i medierna sedan det startade 2011 (se bland annat min debattartikel i UNT 19/8 2011) och läser dagligen flera arabiskspråkiga nyhetssidor som stöder olika sidor i kriget. Jag har min bakgrund i området och mina släktingar i de kurdiska områdena har drabbats hårt. De som fortfarande är kvar utsätts ständigt för krigets fasor.

Samtidigt har jag märkt att de flesta tidningar i Sverige, även ledarsidor (bland annat ledaren i UNT 12/8 2016) beskriver kriget i Syrien som ett krig mellan en diktator, syriska rebeller och IS. Jag saknar beskrivningar och rapportering om alla de rebellgrupper som stöds av Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Frankrike, Storbritannien och USA med flera. De så kallade moderata grupperna, som väst stödjer, dödar bland annat tillfångatagna syriska regimsoldater och äter deras hjärtan. Och de halshugger en 12-årig pojke för att han är ”regimanhängare”. Bestialiska mord utförs inte enbart av IS och regimen, utan även av olika grupper som direkt eller indirekt stöds av väst och gulfstaterna.

I de senaste striderna i staden Aleppo stred förvisso syriska armén tillsammans med Hizbollah och andra shiamiliser men det skrevs inget om att de så kallade ”syriska rebellerna” innefattade upp till 80 olika nationaliteter som utbildats och kommit in via Turkiet.

Saudiarabien, Qatar och Turkiet har ett syfte med kriget som krigsrapporteringen missar, nämligen att sprida sin tolkning av islam, via Muslimska Brödraskapet. Det handlar inte alls om att avsätta en diktator och införa en demokratisk ordning utan om att skapa ett islamiskt Syrien a la Qatar och Saudiarabien utan pluralism. Det är därför som kurder, kristna, alawiter, druzer, armenier, assyrier och även ”liberala” sunnimuslimer strider på regimens sida. Dessa minoriteter strider för sin existens, inte för att stötta en diktator. Det behöver världen veta, om det måste vi berätta!

Mohamad HassanKommunalråd (L) med kurdisk bakgrund från Libanon och Syrien

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!