Politikerlyft mot rasism, tack

Bengt Westerberg (tidigare FP-ledare) föreslog i sin utredning nyligen ett lärarlyft mot främlingsfientlighet – eller rasism som det för tydlighetens skull borde heta. Det är utmärkt. Men han borde även ha föreslagit ett politikerlyft mot rasism. Att detta är akut har vi tyvärr sett prov på den senaste tiden. Nu syftar jag inte på Sverigedemokraterna. Bara SD:s behov av att införa ”nolltolerans mot rasism” gör ju att man inser att fallet är hopplöst:

22 november 2012 16:16

Vilket annat parti skulle ens komma på det? Vissa saker är ju självklara. Eller?

I onsdags kom beskedet att två folkpartister i Gnesta, Göran Lundbom och Göran Benedicks, hoppar av sina politiska uppdrag efter grovt rasistiska blogginlägg.

Göran Lundbom står för det grövsta inlägget. Han använder en starkt nedsättande, hos högerextermister regelmässig, stavning av ordet somalier. Vidare har han enligt TT skrivit att ”polisen borde skjuta folk som talar Rinkebysvenska”.

I samband med Tintin-historien i september publicerade Göran Benedicks följande: ”Afrikaner är knappast särskilt bekanta med europeiska seder och bruk och vill i många avseenden uppenbarligen rasera dessa!”

Det är detta som är rasism: att klumpa ihop människor och häfta på dem kollektiva fördomar och nedsättande omdömen, enbart beroende på var de har sin födelseort. Benedicks och Lundbom lämnade först sina uppdrag och sedan sitt medlemskap i partiet, av allt att döma sedan de fått en vink om att ändå riskerade uteslutning. Men hur kunde de ens bli medlemmar?

Förra veckan var det Ingrid Hermansson (C) som ventilerade rasisten inom sig (för att anspela på Westerbergs utrednings titel: Främlingsfienden inom oss). Hermansson är från Blekinge, men sitter i den kommitté på riksnivå som tar fram Centerpartiets strategi i välfärdsfrågor. Det borde hon inte göra.

Hermansson föreslår att ”outbildade somalier” ska jobba med att hämta fikabröd på arbetsplatser. Inte lågutbildade arbetslösa överlag, alltså, utan just somalier.

Hon förklarar sin rasistiska agenda: ”En som varit arbetslös länge, till exempel en somalier i åtta år, kan aldrig slå ut akademikern.” Som om akademiker och somalier vore motsatsord.

För det första är det inget som säger att en arbetslös person – till exempel en somaliasvensk – inte skulle kunna bli akademiker. Att arbetslösa börjar plugga händer hela tiden.

För det andra är det fullt möjligt att den arbetslösa somaliern ÄR just akademiker! Många somaliasvenska ungdomar väljer nu högre studier i England, eftersom de känner sig stigmatiserade i Sverige. De tror inte på framtiden här. Undra på det.

Hermansson fortsätter: ”Det är ju inte meningen att chefen ska springa och köpa fikabröd.”Underförstått: chefen är inte somalier?

Ingrid Hermanssons uttalanden är livligt kommenterade på högerextrema och nazistiska sajter. Men de går inte att läsa dem. De är för avskyvärda.

De afrofobiska brotten ökar, trots att hatbrotten minskar. I höstas blev en 12-årig pojke attackerad tre män, när han väntade på skolbussen utanför Uppsala. Männen spottade på pojken och kallade honom ”jävla neger”. När han blev rädd och började gråta slog och sparkade de honom.

Bland afrosvenskarna får främst somalier utstå stereotypiserande fördomar och grov rasism överallt i samhället. Den som inte reflekterat över nivån på retoriken kan pröva att byta ut ordet ”somalier” mot ”judar” eller ”romer”. En av de vanligaste skrönorna är att somalier överlag är analfabeter.

Men i Framtidskommissionens färska rapport visar statistiken att 75 procent av dem som är födda i Somalia har en förgymnasial, gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Resten har ”okänd” utbildning – vilket inte måste betyda att man är analfabet.

Bengt Westerberg har fångat något väsentligt. Man önskar att alla politiker tänkte lika klart som han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Ripenberg