May gör som i Finland

Skadorna ska minimeras när Theresa May utser sin regering.

17 juli 2016 00:40

Listan på vad Boris Johnson gjort och sagt som gör honom olämplig som Storbritanniens utrikesminister är lång. En del är både plumpt och olämpligt. Som antydningarna om Turkiets president Erdogans samröre med getter, eller liknelsen mellan Hillary Clinton och en sadistisk mentalsköterska. Annat är bara olämpligt, som uppskattande ord om Syriens al-Assad eller Rysslands Putin.

Omvärldens reaktioner har varit försiktiga, utnämningen har mötts med något som liknar stum förvåning. Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault har varit tydligast då han kallat Johnson “en lögnare”. En karismatisk buffel som Boris Johnson passar kanske bra i rollen som borgmästare, men som ansvarig för att hantera känsliga utrikesrelationer är han så olämplig man kan bli.

Det går ändå att förstå hur den nya premiärministern Theresa May har tänkt. Hon kunde omöjligen sätta samman en regering utan representation från den del av Torypartiet där EU-motståndet är starkt. Eftersom Brexitsidan faktiskt vann folkomröstningen skulle en alltför EU-vänlig regering kunna innebära uppror både i partiet och i landet. Krav på nyval med framgångar för populisterna i Ukip vore ett tänkbart scenario.

Med utnämningen av galjonsfiguren för Brexitsidan till en av de tyngsta posterna i regeringen försöker May avvärja dessa hot. Sedan har hon varit tydlig med att utrikesminister Johnson inte kommer att ha någon roll i utträdesförhandlingarna med EU. Hon ägnar sig åt skademinimering och kanske har hon sneglat på Finland.

Många reagerade på liknande sätt när Sannfinländarnas Timo Soini fick utrikesministerposten efter valet i fjol. Soini skulle göra än det ena, än det andra, läxa upp Grekland och centralbanken ECB. Sedan har han knappt hörts av. Ett lands utrikespolitik ligger fast och är inte så personberoende. Soini skulle ha kunnat göra betydligt större skada som exempelvis finansminister och detsamma anser nog May gäller för Boris Johnson.

Fotnot: När denna text publiceras har Boris Johnson mött EU:s utrikesministrar och USA:s John Kerry och möjligen sagt saker som gör analysen inaktuell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!