Kärleksbomber och självrannsakan

”SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia.” Så skrev SD-anknutna hatsajten Avpixlat för fyra år sedan.

6 december 2016 15:00

Anledningen till Avpixlats raseriutbrott var att lucian, Astrid 14 år, inte var vit. SVT beskylldes för kulturchock, kulturmasochism och oigofobi (hat mot den egna kulturen och etniciteten). Hatstormen mot valet av Astrid fortsatte under lång tid. Enligt sajten ”Inte rasist men...” stod 4 000 kommentarer om bland annat Astrids hudfärg kvar på Avpixlat över ett år senare.

I år hade Åhléns till sin julreklam valt en mörkhyad pojke till lucia – liten, söt, försiktigt leende.

Omedelbart strömmade det in hatkommentarer till Åhléns Facebooksida som ”Fan, jag spyr”, ”VIDRIGT att göra narr av våra nordiska traditioner” och ”Mångfald = folkmord på vita”. Efter att bilden hade börjat spridas på diverse hatsajter, där lucian utsattes för ytterligare hatiska kommentarer, valde Åhléns att ta bort den från sina kanaler, av hänsyn till pojken och hans familj.

Det nya denna gång var dock att de cirka 300 hatiska kommentarerna (som Åhéns sedernera tog bort) fullkomligt dränktes i positiva kommentarer – ungefär 30 000 – om valet av lucia samt stöd och uppmuntran till pojken. Anti-hatsidan #jagärhär på Facebook har tagit på sig uppgiften att övertrumfa hat med kärlek, och medlemmarna visar med små medel att hatarna är i klar minoritet. ” Idén bygger på att vi är många och att alla gör lite”, skriver grundaren Mia Dennert. Initiativet är välkommet. Högerextremister har alltför länge försökt få det att se ut som om de är fler än de är och talar med ”folkets röst”.

Enligt uppgift ska en del av hatarna ha öst sin galla via utländska servrar. Ja men då så! Bara 300 hatare, varav en drös utländska troll, mot hela 30 000 ”älskare”. Det bevisar väl att Sverige inte har något större problem med rasism?

Tyvärr inte. Alltjämt ökar hatbrotten, allra mest de afrofobiska som är överrepresenterade med 240 procent i Brottsförebyggande rådets statistik. Därtill kommer den subtila rasismen. Paternalism. Exotisering. Diskriminering på bostads- och arbetsmarknad, i rättsväsendet, på krogen. Glåpord i skolan. Forskning visar att våra tidigast planterade fördomar är nästintill omöjliga att rubba. Även vi som vill sprida snälla kommentarer lider av detta kulturella handikapp.

Vi får därför inte slå oss till ro i självgod förtröstan, utan måste ständig konfrontera våra djupt rotade reflexer – de som sammantaget ger samhället dess strukturer. Samtidigt som vi demonstrerar våra uppriktiga intentioner genom att dränka hat i kärlek!

SD vill att invandrare ska assimilera sig och bli en del av samhället. Varför blir i så fall en del SD-sympatisörer rasande när icke-vita barn praktiserar svenska seder? Dessvärre handlar det om hudfärgen. Eller hade Avpixlat med flera rasat över valet av en vit, blond lucia född i Nya Zeeland?

Signerat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!