En synpunkt angående kriminella gäng och skjutningar är att de ”skjuter på varandra”. Med andra ord har inte gemene man så stor anledning att känna otrygghet, anses det. Men det stämmer inte. Förbipasserande har skadats av kulor vid flera tillfällen, exempelvis i Tensta och Malmö. Härom veckan besköts en man med hund i Gottsundagipen. Förra våren ven ett 20-tal kulor vid en träddunge intill en skola när en man jagades av två andra män från Bandstolsvägen ned mot Valsätraparken.

När sprängämnen används ökar skaderisken för allmänheten exponentiellt. Handgranater har dödat en åttaåring i Göteborg 2017 och en förbipasserande man i Vårby gård i Stockholm i fjol. Slumpen har gjort att det inte blivit fler dödsoffer. Granater har kastats in genom fönster i restauranger och bostadshus, och mot entréer till myndigheter. Den granat som kastades mot poliser utanför polishuset i Uppsala 2017 träffade en ledning och hamnade på en parkering.

Med stora sprängladdningar ökar förstås risken ytterligare. Förra fredagen skadades 25 personer av en mycket kraftig explosion i centrala Linköping. Flera kvarter fick spärras av och hundratals lägenheter hade fått skador på fönster, balkonger och fasader. Orsaken till explosionen är ännu okänd.

Artikelbild

I Malmö inträffade en serie sprängattentat i början av veckan, två natten till tisdagen och ett mot ett flerfamiljshus natten till i onsdags. Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade i P1 Morgon (12/6). ”Det är utomordentligt allvarligt. De här gängstrukturerna måste upp med rötterna och då finns det inga genvägar. Vi måste bura in dem en efter en”, slog han fast.

I torsdags kväll kom verkligheten till Uppsala och Gränby. Läsarfilmen på unt.se visar sprängningen i området väster om Gränby centrum. Rökmolnet ovanför trädtopparna påminner om scenerier när tevens utrikeskorrespondenter rapporterar från världens oroliga hörn. En stor grop och bränt gräs intill en cykelbana blev konsekvensen. Inte heller fredagen blev fri från sprängningar i Sverige. En större detonation inträffade vid 03-tiden i Södertälje vid en lokal i anslutning till en kyrka.

Fem unga män, alla under 18 år, greps för bombdådet i Gränby och två har nu anhållits, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt justitieministern ska de alltså ”buras in en efter en”, men på fredagen framkom också en spricka i regeringen då Miljöpartiet säger nej till förslaget om straffrabatt för unga. Motivet, som också delas av flera remissinstanser, är att längre straff för unga ökar risken för en kriminell identitet och tillgång till kriminella nätverk.

Och visst är det knepiga överväganden som måste göras. Men man inte bortse från att 17-åringar i den här miljön redan kan vara förhärdade kriminella och att det också har ett värde att de hålls borta från gatan. Det som sker nu är som sagt utomordentligt allvarligt.