Inhuman flyktingjakt

Efter två år i regeringen tycks det vara okej för Miljöpartiet att göra razzior på jakt efter papperslösa flyktingar.

24 september 2016 00:40

Det är på ett sätt lätt att förstå regeringens beslut att gå hårdare fram mot asylsökande som fått avslag. Ett land ska ju lägga kraften på de som fått stanna och ska integreras. Det går också att motivera hårdare metoder med att om det går lätt att gömma sig lockar det fler att försöka. Och då är risken stor för att man utnyttjas av oseriösa arbetsgivare eller kriminella nätverk, vilket sedan länge är verkligheten för exempelvis över en miljon unga papperslösa afghaner i Iran.

Ändå är detta ytterligare ett tecken på en dramatisk omsvängning i svensk politik, och som allra tydligast kan ses i Miljöpartiet. För tre år sedan var MP högljudda kritiker av Reva-projektet, där polisen och Migrationsverket skulle söka upp och avvisa flyktingar utan uppehållstillstånd. Särskilt gällde Reva-kritiken att alla med mörk hudfärg plötsligt sågs som misstänkta. Nu inleder partiet i regeringsställning razzior på företag. Ingen tror väl att polisen kommer att leta efter blonda och blåögda?

Just nu har cirka 12 000 personer gömt sig i landet och till och med 2018 kommer enligt prognosen ytterligare cirka 90 000 att få avslag på sin asylansökan. Inga av dessa kommer från Syrien eller Eritrea där säkerhetsläget är så katastrofalt att alla som söker asyl i Sverige får uppehållstillstånd. Men ganska många kan vara från Afghanistan eller Somalia där nästan hälften av alla asylsökande, och även uppemot en fjärdedel av de ensamkommande barnen, får avslag.

Många ensamkommande pojkar från Afghanistan väntar på besked om uppehållstillstånd. Migrationsverket gör en individuell prövning utifrån ett säkerhetsläge som varierar kraftigt, beroende på vilken region man kommer ifrån och vilken folkgrupp man tillhör.

Det är rimligt att tro att nästan inga unga afghaner vill återvända. Många av dem har flytt, fastnat i Iran eller Turkiet, flytt igen och väntat länge på en asylprövning här. Anknytningen till hemlandet är svag och farorna okända. Även Migrationsverket medger i sin senaste bedömning (27/6) att säkerhetsläget i en rad provinser är mycket osäkert sedan striderna mellan talibanerna och regeringsstyrkorna tog fart igen 2014.

”Stoppa de brutala utvisningarna”, skriver Tranåspolitikern Erik Nygårds (L) i SvD (23/9). Han har engagerat sig i ett antal ensamkommande barn som acklimatiserat sig, är på väg att lära sig svenska och som snart kan bli en viktig resurs i bristyrken inom välfärden. Men ett flertal av dem kommer att utvisas.

Nygårds har rätt i att ett system måste ha ventiler. Sverige kan inte ta emot alla som vill komma hit. Men att tvinga barn och unga som för första gången fått fotfäste i tillvaron att först gå under jorden och sedan inleda en jakt för att kasta ut dem, det är inte humant. Det måste väl även en miljöpartist kunna inse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!