Ge inte NMR tillstånd

Region Gotland gör helt rätt som säger nej. Även om de inte kan.

17 maj 2018 14:00

Tekniska nämnden vill inte låta Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hyra mark under Almedalsveckan 2018. Med hjälp av den kommunala vetorätten försöker man stoppa organisationen som man anser odemokratisk och våldsbejakande, och som "skrämmer i väg andra organisationer".

Region Gotland ångrade sig redan förra året, efter att man gett NMR tillstånd att vara på Almedalsområdet. Man försökte få polisen att dra tillbaka tillståndet, men förgäves. Resultatet blev att flera organisationer och personer valde att inte delta under politikerveckan.

De naiva argument som framfördes i fjol från Region Gotland var att var och en skulle möta de odemokratiska nazisterna med "goda argument". Men alla vet vad som brukar hända om man försöker argumentera med NMR. Deras strategi är ju att provocera fram motargument så att de kan börja slåss. Våld är både medel och mål.

Bevekelsegrunden för Region Gotlands beslut att blockera ut NMR - ordning och säkerhet - har visserligen stöd i grundlagen. Men denna kan inte tillämpas genom kommunal vetorätt utan bara av ordningsmakten, polisen. Det påpekar Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, i svt.se. Helmius menar att en domstol kommer att besluta att kommunen inte kan säga nej.

Så kanske är det främst en signal till polisen att de verkligen bör säga nej till NMR:s ansökan om att hyra plats i Almedalen. Men med tanke på hur svensk polis för det mesta resonerar kring NMR finns det skäl att fortsätta oroa sig. Inte minst ter sig närvaron rent riskabel för alla som är levande måltavlor för nazisterna: judar, muslimer, svarta, romer, hbtq-personer, funktionshindrade, politiska motståndare och så vidare. Rätt många måltavlor är det.

Efter nazisternas hot om att skicka en stormavdelning bestående av 1 000 fulla skinheads till Visby om de inte får tillstånd att delta borde ändå vara spiken i kistan. Det är ett terrorhot, och terror ska polisen inte ge vika för.

Annars blir det farligt på riktigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!