Moderaternas partiledning föreslår att Systembolaget ska ha söndagsöppet. Frågan ska behandlas på stämman i oktober. Enligt partisekreteraren Gunnar Strömmer bör svenskar själva få bestämma när de ska köpa alkohol. När, alltså, inte var. Alkoholmonopolet sitter säkert, och av goda skäl. Men ytterligare en debatt om våld och hälsoeffekter av alkohol, kopplad till tillgängligheten, kan vara under uppsegling.

När lördagsstängt på Systemet infördes 1982 märktes en tydlig minskning av antalet våldsbrott och offentligt fylleri under de påföljande åren. Därför var farhågorna stora när lördagsöppet skulle återinföras, som ett försök i vissa regioner i februari 2000. Bilden av misshandlade och till och med dödade kvinnor fördes fram, när deras våldsamma partner fått fylla på förrådet under en dag då det inte ens fanns en arbetsplats att fly till.

Men under dessa knappt två decennier hade alkoholvanorna förändrats i grunden i Sverige, från fredagsfylla till mer kontinentala vanor hemma och på restauranger. Konsumtionen steg något under försökstiden men den ledde inte till en påvisbar ökning av misshandelsfallen. I juli 2001 infördes lördagsöppet över hela landet och den heta debatten dog snabbt ut.

Alkoholkonsumtionen har minskat kontinuerligt i Sverige sedan 2004, med två procent det senaste året enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) (DN, 12/9). Särskilt unga dricker betydligt mindre än tidigare. Och vuxna dricker mer utspritt under veckan och mer i samband med matlagning, mindre för berusningseffekten.

Om M får gehör för sitt förslag lär debatten om tillgänglighet ta fart igen. Alkoholens skadeverkningar är oomtvistliga och tragedierna är fortfarande många runt om i landet. Men nyckeln till ett kontrollerat bruk är inte om vi får möjlighet att komplettera söndagsmiddagen med en flaska vin eller ett par öl. Huvudsaken är och förblir att det inte går att göra impulsiva inköp på närbutiken eller macken när andan (läs: ilskan) faller på. Systembolagets monopol ska bevaras, öppettiderna är en annan sak.