Irländska valet blev en stor framgång för vänsterpopulistiska och nationalistiska Sinn Fein, tidigare terrorgruppen IRA:s politiska gren. Regeringspartiet Fine Gail tappade trots god ekonomi och framgångar i EU:s Brexitförhandlingar med Storbritannien. Väljarna var missnöjda med dyra bostäder och brister i sjukvården. 

Tidigare har Republiken Irland har på flera sätt uppfattats som udda. Katolska kyrkan har haft en stark ställning, abort har varit förbjudet. Nordirland har inte heller ett ”vanligt” partisystem, utan huvudkonflikten gäller lojalitet med Storbritannien eller Irland.

 

Mycket har ändrats. Irland har legaliserat abort, liksom samkönade äktenskap. Katolska kyrkan har, inte minst genom egna skandaler, tappat stöd och respekt. EU-medlemskapet har gjort att det tidigare starka ekonomiska beroendet av Storbritannien minskat.

Fianna Fail sitter nu i den liberala gruppen i EU-parlamentet, Fine Gael i den kristdemokratiska/konservativa. Sinn Fein har sedan fredsavtalet på Nordirland lagt ned stödet för ”väpnad kamp” (terrorism) och blivit det största av de partier som vill förena Nordirland med Republiken Irland. Partiet är med i Nordirlands samlingsregering.

Det har bidragit till Sinn Feins genombrott i valet. Många yngre väljare stödde partiet, trots terrorbakgrunden.

 

Hur kommer partiet att agera när det har många mandat? Kan det fortsätta att driva ”allt åt alla” i ekonomisk politik? Hur hårt ska frågan om att få en folkomröstning om ett enat Irland drivas? Sinn Fein kunde ha påverkat Brexit genom att delta i det brittiska parlamentets arbete. Men i stället upprätthöll partiet sin över 100 år gamla bojkott och utnyttjar snarare Brexit för att få igenom ett enat Irland. 

Valet betydde framgångar för populister, trots kritik för vad partiet tidigare har stått för. Och besvär för styrande partier. Det stora oppositionspartiet Fianna Fail var i praktiken ett stödparti som fick backa upp Fine Gails minoritetsregering. 

Inget parti eller block har egen majoritet. Ökad misstro mot etablerade partier. Ett stort populistparti som andra inte vet om de vågar samarbeta med. Nog har Irland blivit likt andra europeiska länder.

 

Det kan efter Brexit bli svårare för EU-medborgare att arbeta och studera i Storbritannien. Då kan det engelskspråkiga Irland framstå som ett mer lockande alternativ för svenskar (ett annat är att bli bättre på franska eller tyska) som vill bo i andra EU-länder.

Så nog finns skäl att hålla koll på vad som händer i Irland. Landet får även en nyckelroll i förhandlingarna om ett samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien.