Clinton ligger lågt

Vinstreceptet för Hillary Clinton är att göra och säga så lite som möjligt under de närmaste fyra veckorna.

10 oktober 2016 17:00

Ribban är numera satt så lågt att en del anser att Donald Trump vann den andra tv-debatten mot Hillary Clinton natten till måndagen. Och det är klart, Clinton hade svårt att försvara sig mot anklagelsen att hon tyckt illa om de kvinnor som anklagat hennes man Bill för våldtäkt. Hon försvarade sig inte alls, kanske i ett försök att höja nivån inför slutstriden om världens viktigaste ämbete, president i USA.

Den skadskjutne Trump svingade furiöst mot sin konkurrent, i syfte att distansera sig från de bandinspelningar med grovt sexistiskt innehåll som publicerats av Washington Post, ”omklädningsrumssnack” som han själv kallar det. Och eftersom Wikileaks några dagar tidigare publicerat nytt innehåll från Clintons e-postserver fanns det verkligen nya fakta som talar mot henne. Men Trump missade målet och landade bara i slutsatsen att om han väljs till president kommer ”crooked Hillary” att placeras bakom lås och bom.

Hur allvarliga är de nya avslöjandena om Hillary Clinton? Wikileaksmejlen handlar om innehållet i tal hon hållit på investmentbanken Goldman Sachs. Enligt kritikerna får de henne att framstå som falsk och en som seglar högt över den medelklass och underklass hon säger sig kämpa för.

Konkret berättade Clinton för bankledningen om sin uppväxt i småföretagarmiljö, om niten och sparsamheten. Hon tillstod att hon och hennes man nu lever ett helt annat liv tack vare sina höga inkomster, men att hon aldrig glömt sin bakgrund och hur den präglat henne. Hon förde också ett resonemang om hur man som toppolitiker ibland kan tvingas ha offentliga åsikter som är annorlunda mot vad man tycker privat.

Det låter som om det skulle kunna gälla vilken högre politiker i vilket land som helst. Talen, med sin informella ton, hade kunnat skada henne om de publicerats under primärvalskampanjen mot Bernie Sanders, som ständigt kallade Clinton en Wall Street-kramare. Men det är en gåta hur de skulle kunna få henne att framstå i dålig dager jämfört med en man som inte betalt skatt på 18 år, och som i sin kampanjstab har en annan man som gjort sig en förmögenhet på fattiga amerikaners dåliga bostadslån.

Med fyra veckor kvar till presidentvalet är det uppenbart att Clinton skulle kunna vinna genom att ställa upp en docka med en bandspelare som upprepade gång på gång: ”Han är olämplig som president”. Trump sköter kampanjen mot sig själv bättre än någon annan.

Det kommer hon förstås inte att göra. Hon kommer att fortsätta att försöka övertyga de osäkra väljarna och därmed löper hon också en liten risk att tappa ytterligare i popularitet. Hillary Clinton är redan en av de minst populära presidentkandidaterna någonsin. Att hon ändå vinner tämligen klart, vilket siffrorna i avgörande stater som Florida, Pennsylvania och Ohio tyder på, säger förstås mest om Donald Trump.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!