Kontanterna försvinner i en rasande takt, och nu varnar experter för utvecklingen.
De senaste åren har det talats om det “digitala utanförskapet”, där över en miljon personer, framför allt äldre, hamnar utanför samhällsservicen när allt mer digitaliseras. Smartphones, appar, bank-id och Swish används för att parkera bilen, för att gå på bio eller för att betala kaffe på fik.
Många hänger inte med i utvecklingen. Samhället delas upp i de som kan ta del av samhällsservicen och de som inte kan det. Många äldre stannar hemma, eftersom det exempelvis krävs en smartphone och bank-id för att köpa tåg- eller bussbiljett. I en studie från Linneuniversitetet från 2018 berättar ett antal personer att de exempelvis inte kan få igång en tv-box och att de har slutat att skicka in korsordslösningar, eftersom det krävs en app för det. Under pandemin har det rapporterats om personer som inte kan få ut sina vaccinpass eftersom de saknar bank-id. Digitaliseringen leder, för dem, till isolering.
Utöver att kontanterna är viktiga ur ett inkluderingsperspektiv är de också viktiga ur säkerhetspolitisk synvinkel. Slås elen ut kommer inte kortautomater, Swish eller banköverföringar att fungera. Henry Ohlson, vice riksbankschef påpekar till SVT (11/1) att kontanterna är en “viktig reservlösning under kristider”.
Genom att använda kontanter minskar dessutom beroendet av banker och av de två företag som i princip dominerar hela kontokortsmarknaden: Visa och Mastercard. Vad händer om du, rent teoretiskt, hamnar i onåd hos ett av dessa företag och de väljer att blockera dig från sina tjänster? Det skedde när debatten om Julian Assange och Wikileaks var som hetast: Visa och Mastercard ströp alla möjligheter att donera pengar till visselblåsarorganisationer, efter påtryckningar av den amerikanska staten, och donationerna minskade med 95 procent (Reuters, 3/7 -13).
Man bör också vara medveten om integritetsaspekten varje gång kortet används. Allt registreras: var du är och hur mycket du tar ut eller handlar för.
Det kontantlösa samhället är inte vettigt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Det är inte heller rimligt om man inte anser att över en miljon människor ska stängas ute från samhället.
Det är dags att politiker tar riskerna med det kontantlösa samhället på allvar.