En plikt att vaccinera sig till sommaren

Coronaviruset och vaccinmotståndet kan behöva bekämpas parallellt nästa år.

Ett verksamt vaccin mot covid-19 kan vara tillgängligt redan vid årsskiftet.

Ett verksamt vaccin mot covid-19 kan vara tillgängligt redan vid årsskiftet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-11-10 15:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Samtidigt som allt fler insett att coronaviruset inte kommer att försvinna av sig självt kom den goda nyheten från läkemedelsbolaget Pfizer/BioNTech: Ett vaccin kan vara nära förestående, kanske redan till årsskiftet. Träffsäkerheten i den omfattande fas 3-studien var betydligt större än förväntat. En enig forskarkår, som under hela pandemin tonat ned förväntningarna, medgav att resultaten ser mycket bra ut och att det första vaccinet snart kan följas av fler.

Om allt går som det ska kan framgången tillskrivas den globaliserade läkemedelsforskningen och -industrin där man tagit sig an en viktig uppgift för hela mänskligheten, utbytt erfarenheter och resultat och slutligen löst den. Det vore en viktig poäng i sig. Politiska ledare som Donald Trump, Vladimir Putin eller Xi Jinping såg alla framför sig att kunna presentera vaccinet med stort ”V” och därmed stärka sin ställning, globalt och på hemmaplan. Så blir det nu inte.

I Sverige skulle alla som tillhör riskgrupper, totalt 2,6 miljoner, kunna vaccineras redan under första halvåret 2021. Så långt vore det fantastiskt. Det skulle snart betyda en dramatisk minskning av antalet svårt sjuka och dödsfall, och motsvarande minskat tryck på sjukvården. Med ett så träffsäkert vaccin som Pfizerstudien visar (90 procents effektivitet) kan hela samhället andas ut.

Men sedan är frågan hur stor del av den övriga befolkningen som vaccinerar sig. Det ser inte ut att bli samma massrörelse som under H1N1 (svininfluensan) 2009, då rapporterna pekade mot svår sjukdom och dödsfall även i yngre, friska delar av befolkningen. Enligt DN/Ipsos (10/10) kommer 36 procent av svenskarna säkert inte eller troligen inte att vaccinera sig mot covid-19. Endast 21 procent är helt säkra på att de ska ta vaccinet.

Rusningen tilltar knappast av att det är svårt att bedöma riskerna. Inga studier är så omfattande att de säkert fångar upp biverkningar med mycket låg risk, som risken på 0,01 procent som gällde för narkolepsi vid massvaccinationerna 2009.  

Det är oklart hur länge den vaccinerade är immun mot sjukdomen. Därför måste smittan ned i hela samhället, inte bara i riskgrupperna. Alla vaccinationsprogram bygger på att en viss, ganska hög, procent deltar och att det finns en medborgerlig plikt att solidariskt vaccinera sig.

Vaccinationsmotstånd är en egen nisch på nätet, som går hand i hand med populism och desinformation. Efter vaccinationsstarten måste kampen mot detta drivas parallellt med kampen mot coronaviruset. Ingen vill väl uppleva coronaåret 2020 igen, tänker man. Just därför är det av yttersta vikt att kunskap och korrekt information sätts i högsätet inför 2021.