Äntligen slipper man sponsra hat mot armenier

Föreningsbidrag till Azerbajdzjaniers kongress i Sverige och Azerbajdzjanska riksförbundet dras in. Det var pÄ tiden.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhÀllesfrÄgor, har en del att göra.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhÀllesfrÄgor, har en del att göra.

Foto: Foto: Jonas Ekströmer

Ledarkrönika2022-01-18 11:12
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Extremister och antidemokrater ska inte ges bidrag för att de sĂ€ger sig driva etniska eller kulturella föreningar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhĂ€llesfrĂ„gor (MUCF) drar Ă€ntligen in stöd till ytterligare organisationer. 

VĂ„ren 2016 tog Turkiska riksförbundets dĂ„ vice ordförande Barbaros Leylani i nĂ€r han höll tal pĂ„ Sergels torg i Stockholm. Leylani ropade pĂ„ turkiska att "Turken vaknar!" och "död Ă„t de armeniska hundarna!". Han talade om att "lĂ„ta blodet flyta" och kallade Ă„hörarna för "kĂ€ra raskamrater". NĂ€r Leylani skanderade "ölĂŒm!", död, svarade publiken med att ropa "ölĂŒm" tillbaka. 

MUCF utredde dĂ€refter om det riksförbund Leylani representerade skulle ges fortsatta bidrag. Senare samma Ă„r landade man i ett nej, och statsbidraget rök. 

Leylani dömdes för hets mot folkgrupp och försökte bortförklara sina uttalanden med att han inte hade förberett talet. Men utfallen mot armenier var ingen slump. Det var heller ingen slump att han representerade Turkiska riksförbundet, och att Azerbajdzjanska riksförbundet hade bjudit in honom som talare nĂ€r konflikten i Nagorno-Karabach blossade upp för sex Ă„r sedan. 

Blankspot har publicerat en text om MUCF:s beslut att dra in alla föreningsbidrag till Azerbajdzjaniers kongress i Sverige och Azerbajdzjanska riksförbundet (17/1). Journalisten Rasmus CanbĂ€ck har pĂ„ sajten skrivit flera granskande artiklar om organisationerna och slĂ€pper snart en bok om Nagorno-Karabach (Silc förlag). 

Azerbajdzjan Ă€r i konflikt med Armenien, och Turkiet stĂ„r alltsĂ„ pĂ„ Azerbajdzjans sida. 

MUCF tillsatte en utredning om de azerbajdzjanska bidragstagarna och kom bland annat fram till att det kan finnas organisatoriska kopplingar mellan Azerbajdzjanska riksförbundet "och GrĂ„ vargarna och/eller den azerbajdzjanska diktaturen”. Myndigheten beskrev det som problematiskt med representanter "som stöttar icke-demokratisk verksamhet" (Blankspot, 17/1).

GrĂ„ vargarna, en turkisk högerextrem fascistisk rörelse, har attackerat och mördat mĂ„nga vĂ€nstersympatisörer, kurder och armenier. I flera europeiska lĂ€nder ses GrĂ„ vargarna som en terrororganisation. De misstĂ€nktes till exempel nĂ€r det hade skjutits mot en kurdisk demonstration i Fittja 2017. 

Enligt panturkismen ska turkfolk, Ă€ven lĂ„ngt utanför Turkiets grĂ€nser, enas. Extremister i Azerbajdzjanska och Turkiska riksförbundet Ă€r fria att ha sina Ă„sikter. Men det finns ingen anledning att strössla svenska bidrag över dem. 

BÀttre sent Àn aldrig, att MUCF drar Ät kranen.