Är de rädda för att bli muslimer?

Bland det första Hitler gjorde 1933 var att förbjuda skäktning i Tyskland.

6 april 1916 13:15

Det är den slaktmetod som används vid koscher- och halalslakt. I Italien ingick skäktningsförbudet – för tydlighetens skull – i raslagarna. ”Antisemiterna använder känslomässig retorik för att vinna över människor och utnyttja dem i kampanjen mot judarna”, skrev en journalist i Frankfurter ­Zeitung om slaktdebatten på kontinenten, redan år 1893.

I veckan beslutade så den alliansleddakommunstyrelsen (M, C, L och KD) i Staffanstorp att förbjuda halalslaktat kött i sina verksamheter – efter en motion från Sverigedemokraterna. ­Motiveringen är att skolan ska hållas ”neutral från religionsutövande”. Skolans muslimska elever hänvisas till de vegetariska alternativen. Detsamma gäller muslimer i äldreboendena. Vilket kanske är allvarligare. För äldre människor är maten en direkt överlevnadsfråga för att behålla hälsa och ork – inte minst proteintillskottet.

S och MP reserverade sig mot beslutet. Det gjorde de rätt i. De vill skicka vidare frågan till kommunens kostråd. Men frågan är om det ens skulle behövas. Det är uppenbart att de styrande politikerna har gjort en dålig research. För tre år sedan kom nämligen ett beslut från Skolinspektionen, som slog fast att servering av halalkött inte är ett konfessionellt inslag i utbildningen. Därmed kunde skolorna i Svedala, Lund, och Landskrona lugnt fortsätta att servera halalkött och samtidigt följa skollagens krav på ickekonfessionell utbildning. (Skolavslutningar i kyrkan verkar myndigheten däremot se som en betydligt knepigare fråga att hantera.)

SD har icke desto mindre som mål att halalslakt ska förbjudas i Sverige, precis som skäktning förbjöds i Tyskland. Detta trots att all halalslakt som utförs i Sverige sker under samma strikta krav på bedövning som all annan slakt. Ett totalförbud mot halalslakt användes i partiets skrämseltaktik mot muslimska flyktingar på Lesbos.

SD:s argument för varför man vill förbjuda slaktmetoden handlar om djuretik, djurskydd, frihet från religionsutövande med mera. Eftersom de varierar och, medvetet eller omedvetet, bygger på felaktiga grunder, tydliggörs en annan agenda. Nämligen partiets ständiga kampanj mot islam och muslimer.

Som jag tidigare skrivit här på ledarplats, innebär svensk halalstandard – vilken accepteras av de flesta svenska muslimer – att man vid slakt följer bland annat FN:s livsmedelskodex, EU:s slaktförordningar och svensk lagstiftning. Vad skulle det då göra om kommunens invånare fick svenskt halalslaktat kött i grytan, när alla djur behandlas enligt samma svenska regler? Är det kanske fler än SD-politikern i Heby, Michael Öhman, som tror att halalkött är "magiskt" och att man blir muslim om man äter det?

Kom igen, Christian Sonesson (M) och de andra allianspolitikerna i Staffanstorp – ni är alltså rädda för att bli muslimer?!

SigneratMaria ­Ripenbergledarskribent

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Ripenberg