Jag känner en stor oro för såväl egen del som för mina barns och barnbarns hälsa av att ständigt vara hänvisad till det vatten kommunen erbjuder som är förorenat med PFAS-ämnen. Kommunens aktuella åtgärdsgräns har enligt miljökontoret satts till 90 nanogram per liter, samtidigt som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens, EFSA, föreslagna skärpta bedömning beträffande hur mycket PFAS-ämnen man kan få i sig utan risk för hälsan har satts till ett tröskelvärde på 4,4 nanogram per kg kroppsvikt per vecka.
Hur ska jag som kommuninvånare förhålla mig till denna skärpning relativt det åtgärdsvärde som kommunen tillämpar?
Vad innebär EU:s nya aktuella vattendirektiv i denna fråga från december 2020?
Jag undrar vidare hur Uppsala kommun avser att gå vidare i sin hittillsvarande kritik av flygvapnets föroreningar av PFAS på Ärna, en flygplats som dessutom föreslagits få ett förnyat tillstånd framdeles! Det kan ju inte vara rimligt längre att Uppsalas medborgare ska tvingas att finna sig i att dricka förgiftat dricksvatten efter åratal av förhandlande, om försiktighetsprincipen ska vara vägledande! Att sanera flygplatsen från PFAS kostar givetvis pengar, men hur resonerar kommunen inför det faktum att en hel stads invånares hälsa och välbefinnande står på spel, när detta elände tillåts fortsätta år ut och år in?
Ingen torde med bestämdhet kunna hävda att en åtgärdsgräns på 90 nanogram/liter är riskfri för medborgare som utsätts för dessa giftiga ämnen under lång tid, varför denna fråga är så pass allvarlig att den borde vara en regerings- och riksdagsfråga, i synnerhet som Uppsala inte är ensamt om att drabbas av spridning av PFAS från brandskum vid flygplatser.
Som utsatt medborgare vill jag vädja till kommunen att visa ansvar och kraftfullt agera mot denna förgiftning av vårt gemensamma dricksvatten! Jag förväntar mig ett svar på vilka åtgärder kommunen nu avser att vidta i ljuset av EFSA:s nya föreslagna och skärpta tröskelvärden mot PFAS i dricksvatten!
Vad tänker kommunen göra åt PFAS i vattnet?
Hur påverkar den skärpta bedömningen av PFAS-ämnen Uppsalas gränsvärden, skriver Torbjörn Grissla.
Ärnas flygplats borde saneras från PFAS-föroreningar, skriver Torbjörn Grissla.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.