Läste nyss, i DN, om att allt fler utexaminerade lärare har svårt att få jobb. Vad är detta? Hur i all världen kan det komma sig? Alla vet i dag att vi har brist på, och kommer att få ännu större brist på, lärare, sjukvårdspersonal och poliser. Och samtidigt får vi nu alltså läsa om att utexaminerade lärare har svårt att få jobb. Detta pga att man på många skolor anställer outbildad personal som följaktligen är billigare än riktiga lärare.
Hur tänker rektorerna/skolledarna och inte minst kommunerna då?
Själv har jag (nu pensionär) ett förflutet som mellanstadielärare samt därpå ca 20 år som skolledare. Inte ”ens” skolledare kunde jag vara utan en utbildning till detta. Självklart för mig, för vem vill anställa någon som är outbildad? Men nu.....har synen på skola och utbildning tydligen försvagats så att man låter ”vem som helst” ta hand om våra skolelever.
Sveriges lärarhögskolor har i dag svårt att fylla alla utbildningsplatser eftersom läraryrket, under de senaste 10-15 åren, förlorat i status. Inte undra på, vem vill gå en utbildning på 4 - 5 år eller mer för att sedan bli utkonkurrerad av så kallade ”outbildade” lärare. (Jag har för övrigt alltid undrat över vad det är....Finns det någon som låtit sig behandlas av en ”outbildad” läkare...? Transporterad av en chaufför utan körkort etc?)
Det är dags för en, i grunden, rejäl uppryckning i Sveriges kommuner nu!
Låt de oerhört viktiga lärarna få tillbaka sin status, och därmed sin stolthet. Skolorna måste få ha råd att anställa utbildad personal. Vi medborgare ska vara säkra på att våra barns utbildning ska vara ”säker” och proffsig.
En tillfällig sjukvikarie kan vara outexaminerad men helst en student inskriven på en lärarhögskola. Dessa studenter behöver, och vill ha, praktik i olika skolmiljöer.
Säkra upp svenska skolan nu innan det är för sent!