Knivsta kommun rekommenderar nu att chaufförer inom färdtjänsten bör använda munskydd, efter uppmaning av Uppsala läns smittskyddsläkare. Hur tänker Uppsala kommun göra? Jag anser att det borde komma en rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd för taxichaufförer i färdtjänst, omsorgsresor och sjukresor.
Kravet på munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider vid trängsel grundar sig på att det inte går att hålla avstånd. Personer med exempelvis flerfunktionsnedsättning är beroende av att taxichauffören spänner fast rullstol och personens säkerhetsbälte. Dessa moment innebär att det inte går att hålla avstånd. Att inte ha krav på munskydd för förarna innebär att de sköraste grupperna i samhället utsätts för risk för smitta varje dag till och från daglig verksamhet. Det kommer ju ännu att dröja ett tag innan alla riskgrupper har fått sina två vaccinationsdoser.
Min son är en glad och nyfiken 25-åring, som älskar att åka till sin dagliga verksamhet. Han har ett gravt flerfunktionshinder och är helt beroende av hjälp från andra. På grund av den omfattande smittspridningen har han fått avstå daglig verksamhet sedan början av april, förutom en månad under början av hösten. Jag försökte som laglig företrädare få inskrivet en vädjan om munskydd i Uppsala kommuns körjournal. Jag fick till svar att Trafikcentralen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Den 23 december införde så slutligen Folkhälsomyndigheten en rekommendation om munskydd för arbete inom vård och omsorg. Tyvärr finns ingen rekommendation om munskydd för förare av färdtjänst och sjukresor. I dokumentet konstateras dock att en person är smittspridande strax före symptom.
För övrigt anser jag att myndighetsföreträdare och politiker inte ska glömma bort personer på LSS-boenden. På LSS-boenden finns många personer som har lika stort omvårdnadsbehov (och behov av ”ansiktsnära omsorg”) som de sköraste äldre inom särskilda boenden. Dessa medborgare i samhället kan inte föra sin egen talan. Under hela denna pandemi har denna grupps utsatthet väldigt sällan påtalats av varken Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen eller kommunala företrädare.
Jag har under denna pandemi som god man saknat en övergripande information från kommunens medicinskt ansvariga om den medicinska beredskapen inom kommunen. Coronakommissionen pekar på ett antal brister och jag anser att den äldrekommission som ska tillsättas bör inkludera omsorgens LSS-boenden.