Vi stöder det venezolanska folket

9 augusti 2019 01:00

För att inleda det här svaret så undrar jag vilket uttalande Pourmokthari har läst (UNT 2/8)? Uttalandet är kritiskt till utvecklingen som sker och eventuella konsekvenser för det venezolanska folket, inte ett stöduttalande till Maduro. Vi får kritik av Liberala ungdomsförbundet (Luf) för att vi har kritiserat mediebilden av situationen i Venezuela, som absolut har varit ensidig. New York

Times har till exempel skrivit om hur oppositionen har ljugit om bilder av brända hjälpförsändelser. Att vi konstaterar att mediebilden har varit ensidig betyder inte att vi ifrågasätter varje bild, utan att det finns mer att berätta om situationen än det som gjorts hittills av till exempel svenska medier.

Om vi ska gå vidare till vår kritik mot sanktionerna så är Ung Vänster inte ensam om sin kritik. Både Röda Korset och FN har varit kritiska mot sanktionerna då inköp av till exempel insulin har frusits av amerikanska banker. Tror ni att det var Maduro som drabbades hårdast av den sanktionen, eller människorna med diabetes?

Men ja, Maduroregimen är definitivt auktoritär och det finns demokratiska och ekonomiska problem i landet, men frågan är hur vi ska agera för att förändra detta? Är liberaler beredda att stödja en militärintervention som Trump och Guaidó vill? Vill Luf skapa ett nytt Libyen eller Irak?

Problemet är att liberaler har olika måttstockar för olika länder beroende på hur de sällar sig till världsordningen. Vissa länder med demokratiska problem eller diktaturer ska straffas eller krigas bort, till exempel Venezuela, Irak och Iran. Andra länder ska man handla och alliera sig med, till exempel Turkiet, Saudiarabien och Kina. Allt detta handlar primärt om geopolitik, att länder som motsätter sig en viss agenda är ett problem för Väst och i slutändan Luf.

Colombia, Venezuelas grannland är ett av de farligaste att vara politiskt aktiv till vänster i, där skjuts man i regel för sitt politiska engagemang. Var är sanktionerna mot Colombia? Luf var för en invasion av Irak som kostade en miljon civila liv, men man är inte för en invasion av Saudiarabien, trots att samma skäl för invasion finns där. Kom inte och säg att vi är på fel sida av historien när ni inte vågar erkänna att ni bara kritiserar länder som inte följer västvärldens intressen.

Vårt uttalande handlar alltså inte om att hylla Maduro, utan det handlar om att vi är oroliga att länder ska bomba sönder Venezuela i “frihetens” namn. Vi vill inte upprepa historiens misstag, där försök att avsätta auktoritära figurer med våld har slutat katastrofalt för landets befolkning. Ert resonemang gör att jag också är orolig för den framtida situationer såsom den i Iran, då Ung Vänster till skillnad från Luf inte tror att bomber kommer att ge folk mer frihet.

förbundsordförande Ung Vänster

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Malmrot