Hälso- och sjukvården ska främja en god hälsa och vård på lika villkor för alla invånare. Vården ska ges efter behov, vara jämlik och jämställd och kännetecknas av god kvalitet och hög tillgänglighet oberoende av socioekonomiska eller andra faktorer. Samtidigt står hälso- och sjukvården inför stora utmaningar så som svårigheter att rekrytera medarbetare, överbeläggning och långa väntetider.
I linje med Göran Stiernstedts utredning är fokus nu på att stärka primärvården som ska erbjuda första linjens vård.
Häromdagen presenterades ett förslag från Primärvården, som driver Region Uppsalas vårdcentraler och distriktssköterskemottagningar, med syfte att utifrån nuvarande och framtida utmaningar med bemanning och lokaler säkerställa en mer robust vårdstruktur som ger goda förutsättningar för en hög vårdkvalitet och god tillgänglighet i hela länet.
Bland annat föreslås en satsning på nya lokaler för vårdcentralerna i Alunda, Knivsta och Tierp, samt att arbetet med nya lokaler för vårdcentralen i Östervåla fortsätter som planerat och att arbetet med lokaler för en ny vårdcentral i Almunge slutförs.
Primärvården har i uppdrag att driva jourmottagningar i Enköping, Tierp och Östhammar med ansvar för omhändertagande av patienter med akuta besvär på primärvårdsnivå där sjukhusets resurser inte är nödvändiga.
Jourmottagningarna har många besök kvällar och helger, men besöksstatistiken visar tydligt att det på natten kan röra sig om enstaka besök, ett–två per natt. Oftast har det handlat om lättare besvär som kunnat vänta till nästa dag.
En anledning till att det är få besök är att telefonrådgivningen 1177 har öppet dygnet runt och kan ge kvalificerad rådgivning per telefon.
Patienten kan få vägledning till rätt vårdnivå samt få egenvårdsråd. Det är positivt att det är så få som behöver söka vård på jourmottagningarna nattetid och med förbättrad tillgänglighet dag och kväll så kan vi ytterligare minska behovet av vård nattetid. Det är viktigt att våra medarbetares tid och kunskap används så optimalt som möjligt, i synnerhet sett till den brist på allmänläkare som finns såväl i vårt län som på nationell nivå. Därmed frigörs tid för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor till att förbättra tillgängligheten dagtid.
Därför föreslås att öppettiderna från och med den 1 september i år ändras till vardagar 17–21 och helger 9–18, helt i linje med besöksstatistiken för hur invånarna söker vård i dag.
Det innebär också att öppettiderna blir samma som på jourmottagningen i Enköping. En trolig effekt är att patienter tidigarelägger besök eller får möjlighet att boka in tidiga morgonbesök.
Förändringarna innebär att kostnaderna för jourmottagningarna minskar med uppskattningsvis 20–25 miljoner kronor per år. Pengarna kommer att användas för att stärka primärvården. Genom att stänga jourmottagningen nattetid frigörs fler vårdpersonal som kan arbeta dagtid för att stärka vårdcentralerna i Norduppland.
Förslaget väcker, som alltid vid förändring, oro och funderingar hos en del berörda invånare, som självklart behöver tas på allvar. Det är viktigt med tydlig information och dialog om vad förslaget innebär.
Att då som exempelvis Centerpartiet med regionrådet Johan Örjes i spetsen (UNT Debatt 10/3), utifrån populistiska försök att vinna retoriska poänger, utnyttjar och spär på oro som alltid kan finnas vid förändring är inte ansvarsfullt.
Grovt felaktigt sprids en bild av jourmottagningarna som om de vore vara någon form av lokala akutmottagningar och att allvarliga sjukdomstillstånd nu inte längre skulle kunna behandlas nattetid. Faktum är att allvarliga sjukdomstillstånd redan i dag ska behandlas på sjukhus och innan dess i ambulans på väg till sjukhus, inte alls på jourmottagningarna.
Fullständigt felaktigt påstås också att förslaget skulle strida mot Göran Stiernstedts utredning om effektivare vård. Primärvårdens förslag är helt i linje med Stiernstedts analys; behov av att säkra bra bedömning av bästa vårdnivå för respektive patient, nyttja våra medarbetares kunskap och arbetstid optimalt samt ta vara på den outnyttjade potentialen i de möjligheter som finns med digitalisering och e-hälsotjänster.
Det är ytterst olyckligt när personer med god kännedom om hälso- och sjukvården högljutt och bombastiskt kommer med populistiska utspel. Som förtroendevalda har vi ansvar att handskas med den verklighet som finns och på bästa sätt förvalta och utveckla hälso- och sjukvården där varenda skattekrona används så optimalt som möjligt.
En tillgänglig vård handlar om så mycket mer än att ha nära till en fysisk mottagning.
Allt mer vård kan bedrivas i hemmet, nära patienten. Vårdstyrelsen har initierat ett arbete med att se över hur primärvården i länet kan utvecklas med nya lösningar i form av nära vård och mobila verksamheter för att möta dagens och framtidens behov av vård. Ett arbete pågår med att utveckla och införa mobila team i alla länets kommuner.
Som politiker har vi ett stort ansvar att hantera våra gemensamma resurser på effektivast möjliga sätt och till störst nytta för alla invånare. Uppdraget att säkerställa en tillgänglig vård för alla länets invånare är ingalunda förändrad, snarare förstärker vi den med förslaget. Vi har också ansvaret att fortsätta utveckla hälso- och sjukvården och inriktningen har sitt fokus utifrån Stiernstedts utredning om snabb och tydlig hänvisning till rätt vårdnivå, använda våra medarbetares kunskap och arbetstid så bra som möjligt och ta till vara den fantastiska potential som finns i digitalisering.
Malena Ranch, ordförande (MP) vårdstyrelsenHåkan Collin, v ordförande (S) vårdstyrelsen