Söndagens val till Europaparlamentet handlar om vilket EU vi ska ha. Vi liberaler vill se ett starkt EU – en fungerande grannsamverkan – där vi löser gemensamma problem. Liberalerna sjunger inte med i den skeptiska EU-kören.

Tvärtom vill vi utveckla EU för att klara av att rädda klimatet, bekämpa brottsligheten och lösa andra gränsöverskridande problem tillsammans.

När det gäller klimatet kan vi göra mycket lokalt och nationellt. Men vi behöver agera än mer internationellt; utsläppen ser inga nationsgränser. Det behövs en gemensam klimatpolitik som både stimulerar tillväxt och som har ambitiösa klimatmål.

Artikelbild

Karin Karlsbro, Liberalernas toppkandidat till Europaparlamentet.

Vi liberaler vill införa en europeisk koldioxidskatt. En sådan skulle innebära att det inte blir lönsamt att flytta utsläpp till länder som inte bryr sig lika mycket om miljön och det skulle främja nya klimatsmarta innovationer. Det ska helt enkelt kosta att släppa ut koldioxid.

Det behövs också mer forskning kring fjärde generationens kärnkraft, som är klimatsmart och modern och som kommer att kunna bidra till tillväxt och att uppnå ambitiösa klimatmål.

Vi är mycket besvikna på att övriga partier motsätter sig en gemensam koldioxidskatt. Många talar om vikten av europeiskt samarbete i klimatfrågor men när det kommer till konkreta förslag så säger man nej. Ängsligheten inför det europeiska samarbetet är helt enkelt för stor.

Vi har ingen tid att förlora. EU måste ta ledningen i klimatarbetet. Med gemensamma beslut kan vi också få ner plastanvändningen, bli av med kolkraften, göra jordbruket miljövänligare och få till smartare och renare transporter.

Artikelbild

Maria Weimer, kandidat till Europaparlamentet (L).

Ett litet men viktigt steg är att göra det enklare att boka biljetter och åka tåg i hela Europa. EU-samarbetet är vägen till ett grönt och klimatsmart Europa.

Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot mänskligheten. När EU gör det som krävs kommer vi en längre bit på vägen för att möta hotet. När EU talar med en enad röst kan vi påverka andra delar av världen mer. Liberalernas förslag om en gemensam skatt på koldioxid är den mest offensiva klimatåtgärden av alla svenska partier.

Artikelbild

Eva Edwardsson, kandidat till Europaparlamentet (L).

När andra säger att vi ska samarbeta mindre eller bara lagom så duger inte det; det behövs mer samarbete i Europa. Vi behöver agera nu så att inte våra barn och barnbarn får betala en mycket högre nota i framtiden.

Låt oss aldrig glömma bort att Europasamarbetet är en garant för fred, frihet och stabilitet. Ett samarbete som levererat utveckling och välfärd i årtionden. Vi ser nu hur populistiska partier runt om i Europa, betalda av Putin, föraktar de liberala principer som EU bygger på och hur Brexit skakar om Storbritannien.

Artikelbild

Anders Rehnberg, kandidat till Europaparlamentet (L).

För oss liberaler är det extra viktigt att rakryggat stå upp för Europasamarbetet i en orolig tid.