Ta avstånd från Maduros regim, Ung Vänster

2 augusti 2019 01:00

Venezuelas ekonomi kännetecknas av hyperinflation på över en miljon procent. Nästan 90 procent av befolkningen lever i fattigdom, mataffärer står tomma och där hyllorna ännu inte är tomma måste befolkningen köa i timmar för att kunna köpa basvaror. Samtidigt har den grova brottsligheten gjort Venezuela till ett av världens farligaste länder att leva i.

Venezuela var ett av de första länderna i världen att utrota malaria. Nu är sjukdomen tillbaka. Landet har numera brist på medicin och återkommande strömavbrott förstör nedkylt vaccin.

Fyra miljoner har flytt landet på grund av den ekonomiska och humanitära krisen. Detta är konsekvensen av president Maduro och socialisternas mångåriga vanskötsel, korruption och fullständiga inkompetens.

Maduro har även angripit den venezolanska demokratin. Mediekanaler har stängts ner eller förstatligats. Regimkritiker och oppositionella har kastats i fängelse. Protester har våldsamt slagits ner av regimen. Det senaste valet riggades av socialistregimen för att säkra Maduros presidentskap.

Därför har oppositionen, som utgör majoritet i parlamentet, utsett talmannen Juan Guaidó till interimspresident. Större delen av omvärlden, inklusive Venezuelas grannländer, har fördömt Venezuelas antidemokratiska regim och erkänt Guaidó.

Liberala ungdomsförbundet välkomnar att den svenska regeringen, genom utrikesminister Margot Wallström (S), anslutit sig till västvärldens linje för att pressa den socialistiska regimen. Folket förtjänar politisk frihet och god levnadsstandard, vilket Maduro förvägrat dem.

Bland de länder som stödjer Maduro finns auktoritära stater och diktaturer som Ryssland, Kina, Turkiet, Nordkorea och Kuba. Här i Sverige ser det ut som att Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, vill göra dem sällskap genom att försvara Maduroregimen.

Ung Vänster motsätter sig nämligen västvärldens press på Maduroregimen. Under sitt riksting i april antog förbundet ett uttalande som anklagar den mediala rapporteringen om Venezuela för att vara ”ensidig”, något som Ung Vänster menar är ”ren och skär imperialism”. Gällande det internationella stödet för interimspresidenten Guaidó och oppositionens arbete med att stoppa den korrupta Maduroregimen talar Ung Vänster om ”statskuppen” i sitt uttalande.

Ensidig bild i media? Imperialism? Statskupp? Ung Vänster, vilken värld lever ni i?

Bilderna på tomma hyllor i matbutikerna är inte fabricerade. Rapporterna om oppositionella som fängslas eller hotas av Maduroregimen är inte påhittade. Fattigdomen i landet finns på riktigt och det venezolanska folket lider av hunger och sjukdomar.

De sanktioner som Venezuela utsätts för är inte grundade i imperialism, de är grundade i humanism. Är inte venezuelaner värda att få somna utan hunger? Ska inte venezolaner ha el i sina hem? Vore det värdigt för omvärlden att med tystnad se på? Sanktionerna som utfärdats av USA är främst riktade mot regimtoppar som arbetar kring Maduro. De senare sanktionerna är mycket riktigt riktade mot landets ekonomi. Att Venezuela är så beroende av oljan för sin ekonomi har knappast med sanktionerna att göra. Den socialistiska regeringen har sett oljan som det konstanta pengaflödet istället för att på allvar bygga upp en stabil ekonomi. Flertalet rapporter konstaterar även att det socioekonomiska förfallet uppkom innan augusti 2017 när sanktionerna på allvar drogs igång.

I detta läge kan jag inte låta bli att undra hur. Hur kan Ung Vänster stå på Maduros sida trots folkets fruktansvärda lidande? Har ni inte fått nog av att stå på fel sida av historien?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Romina Pourmokhtari