Sverige måste ta ledartröjan i EU

EU behöver utvecklas, och nu måste Sverige visa framfötterna för att bidra till en starkare union, skriver Cecilia Wikström, Joar Forssell och Anders Rehnberg, apropå Europadagen den 9 maj.

9 maj 2018 10:00

Det välstånd och den stabilitet som vår europeiska union (EU) har skapat är oöverträffat i historien. Ändå finns det många som ifrågasätter samarbetet, Storbritannien har valt att lämna och nationalistiska vindar blåser i delar av Europa. Samtidigt växer stödet för unionen, och många efterfrågar mer samarbete än i dag.

EU behöver utvecklas, och nu måste Sverige visa framfötterna för att bidra till en starkare union.

Tack vare det europeiska samarbetet kan vi resa runt fritt i Europa, våra företag kan exportera smidigare, produkter blir billigare och roaming inom EU är numera kostnadsfritt. EU är vår viktigaste marknad, och vårt europeiska samarbete är avgörande för fred och frihet på vår kontinent. Stödet för unionen växer sig starkare, men om stödet fortsatt ska öka behöver vi politiker som är beredda att stå upp för- och utveckla unionen.

EU behöver utvecklas för att inte avvecklas, och därför är det en besvikelse att den svenska regeringen gång på gång intar en passiv roll och att man aldrig presenterar några visioner för hur man vill att samarbetet ska utvecklas.

Ett exempel är den pågående debatten om EU:s långtidsbudget, det vill säga budgeten som reglerar vad EU-länderna gemensamt ska satsa pengar på de kommande åren. Regeringen gick snabbt ut med att de inte är beredda att bidra mer till budgeten, innan de sett förslaget och oavsett vad förslaget skulle innehålla. Trots att EU:s budget inte kostar mer än en billig kaffe per invånare.

Det är en olycklig inställning som gjort att Sverige ännu en gång hamnat bland den minoritet länder som försöker dra i bromsen.

Diskussionen stannar dock inte bara för att Sverige inte deltar i den, debatten fortsätter och de länder som vill utveckla samarbetet går i stället vidare utan oss. Detta måste ändras, Sverige måste bli drivande i debatten och jobba sig in i EU:s kärna. För att det ska bli verklighet behövs visioner om mer samarbete, och en pragmatisk kompromissvilja för att nå dit.

För oss liberaler är vägen framåt tydlig.

Vi vill ha mer samarbete och mindre krångel i Europa.

Vi vill se en öppnare inre marknad, fler frihandelsavtal och mer samarbete för att digitalisera EU. Vi behöver bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten, stärka EU:s migrationssamarbete och förhindra terrorism. EU-Kommissionen föreslår reformer på dessa områden, det är en bra början och vi bör se till att samarbetet går ännu längre. Vi vill att ordföranden för EU-Kommissionen ska vara direktvald av folket, och att medborgare ska ha möjlighet att rösta fram Europaparlamentariker från andra länder än sina egna. På sikt vill vi att Sverige ska införa euron, och att unionen ska utvecklas till en federation.

Det råder inga tvivel om att EU behöver mer effektivt, att jordbrukssubventionerna behöver minska och onödiga regleringar måste bort. Ska det åstadkommas måste vi dra på oss ledartröjan.

Sverige behöver EU, och EU behöver Sverige. Den fred och det välstånd som EU garanterar Sverige och övriga medlemsländer kan aldrig tas för given. Det är dags för Sverige att sluta bete sig som en passiv åskådare och därmed låta andra länder fatta besluten åt oss. Sverige måste in i matchen för att bli en spelare att räkna med. En ledarroll i det europeiska samarbetet är Sveriges bästa verktyg för att stå upp för fred, frihet och ekonomisk utveckling i hela Europa.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L)
Joar Forssell, ordförande Liberala Ungdomsförbundet
Anders Rehnberg, EU- och utrikespolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!