Slutreplik: S är sist i trygghetsfrågan

Socialdemokraterna borde be om ursäkt till Uppsalas tjejer, skriver Sarah Havneraas i en slutreplik om stadens trygghet.

9 september 2019 05:00

Asal Gohari (S) skriver i sin replik (UNT, 4/9) att samarbete nu är viktigare än partipolitisk prestige för Socialdemokraterna. Och självfallet kommer en sådan invit på posten när borgerlig politik behövs.

Socialdemokraterna börjar oftast hysa farhågor alldeles för sent. Utmaningarna för svensk trygghet och säkerhet är i dag enorma. År 2018 sköts fler människor till döds i Sverige än någonsin tidigare. Polistätheten, som redan är en av EU:s lägsta, minskar då personalen slutar i förtid.

Många har varnat länge för denna utveckling där även allt fler barn misstänks för våldsbrott och skapar otrygghet. Enligt statistik från Polismyndigheten så misstänks allt fler barn under 15 år för brott i Sverige.

I våras lyfte Ebba Busch Thor dessa problem. Hon lyfte upp allvaret i att vålds- och sexualbrotten skenade, utredningar som lades på hög och avskrevs, och samtidigt den växande otryggheten bland tjejer i Uppsala.

Hon beskrev ett samhällsproblem som Socialdemokraterna inte ville kännas vid. Kritiken mot henne var omrimlig. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) påstod att vår partiledare “far med osanning”. Med facit i hand vore det lämpligt med en ursäkt till tjejerna i Uppsala för att man då förnekade sanningen och inte ville lyssna.

Milt sagt kan man genomskåda en bristfällig verklighetsförankring. På nationell nivå har Socialdemokraterna prioriterat turisters avgiftsfria besök till museum, subventionerade elcyklar och vuxna människors ledighet i och med friåret.

När Facebookgruppen Uppsala Gäris samlade 18 000 medlemmar i samband med sommarens oroligheter fick politiker upp ögonen. Tjejerna patrullerade på gator och torg samt skjutsade hem varandra på grund av otryggheten. Regeringen har något att lära sig av verklighetens folk. Lyssna och prioritera bättre.

Asal Gohari nämner att Socialdemokraternas målsättning är 10 000 polisanställda till år 2024. Det må vara ett steg i rätt riktning, men återigen utlovas endast polisanställda och ej faktiska poliser. Kristdemokraterna har även under flera år förespråkat höjd straff för vålds-och sexualbrott, vikten av en starkare försvarsmakt samt att ge mer resurser och befogenheter till Tullverket.

I Uppsala kommun har vi upprepat behovet av att anställa fler ordningsvakter och sätta upp trygghetskameror, vilket nu har blivit verklighet. Men vi är långt ifrån klara. Det är bra att Socialdemokraterna börjar nosa på borgerlig politik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Havneraas (KD)