Släng inte ditt röstkort!

Det är oroande att så få känner att det är relevant att rösta i Sveriges näst största val, kyrkovalet, skriver Jakob Schwarz.

30 augusti 2017 11:00

Nyligen redovisades en Sifo-undersökning som Svenska kyrkan gjort kring intresset att rösta i kyrkovalet där ledfrågan var ”Hur viktigt är det för dig som medlem att påverka Svenska kyrkans verksamhet och inriktning?”

Bara 21 procent anser att detta är viktigt, 30 procent har valt det neutrala svarsalternativet och 45 procent anser att det inte är viktigt.

Det är oroande att så få känner att det är relevant att rösta i Sveriges näst största val. Kyrkovalet, den 17 september, innebär att alla som är medlemmar i Svenska kyrkan har en möjlighet att påverka vad Svenska kyrkan ska prioritera och arbeta med de kommande åren.

Livet har många skeden för oss, några lite lättare och några svårare. Livet förändras för oss och vi möter olika svårigheter och utmaningar. Det finns också stunder i livet när vi är tacksamma. Genom alla dessa skeden finns Svenska kyrkan som den del av samhället som följer en hela livet.

I dagarna har anske fått hem ett röstkort i din brevlåda. Som Svenska kyrkans barn- och ungdomsorganisation vill vi trycka på varför det är så viktigt att du röstar:

Svenska kyrkan har öppna kyrkor varje dag, varje vecka, året om. Svenska kyrkan har öppen verksamhet och du kan själv välja om du vill sjunga i kör, utveckla gudstjänsterna i gudstjänstgrupper, läsa läxor med barn och ungdomar eller engagera dig för globala frågor. Och Svenska kyrkans verksamhet skapar vi tillsammans.

Svenska kyrkan är en demokratisk kyrka där du som medlem är med och påverkar vilken inriktning och verksamhet Svenska kyrkan ska ha de kommande åren och är du medlem i Svenska kyrkan har du också en demokratisk skyldighet att rösta.

Det ÄR relevant för dig att rösta i kyrkovalet för att Svenska kyrkan är en enorm kraft i samhället med sina sex miljoner medlemmar. Svenska kyrkan är en kraft primärt för individen och dess växt och gemenskap, men också för politiken och samhället i stort. Svenska kyrkan påverkar lokalt och nationellt i initiativ och politiska sakfrågor som kyrka, med evangeliet i centrum. Därför spelar det roll att du går och röstar!

För dig som aldrig röstat i ett kyrkoval tidigare kan vi berätta att Svenska kyrkan, precis som riksdagen, har nomineringsgrupper. De är inte partier men några av dem är kopplade till ett parti i riksdagen. På Svenska kyrkans kyrkovals-hemsida finns en flik som heter ”Vad vill nomineringsgrupperna i kyrkovalet?” där du kan läsa vad de olika grupperna vill. Här har du din möjlighet att påverka. Läs in dig på vad de olika nomineringsgrupperna vill och vad de vill verka för och gör ett val.

Tycker du att Svenska kyrkan gör rätt saker som kyrka? Tycker du att Svenska kyrkan tydligt förmedlar budskapet om Gud? Bra. Gå och rösta så att det förblir så. Tycker du inte att Svenska kyrkan gör rätt saker? Gå och rösta då också.

Jakob Schwarz, förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!