Skattesänkning vid vägs ände

Nu är pengarna slut. Det är faktiskt på sin plats att finansministern tackar oss socialdemokrater för att vi satte stopp för skattesänkarpolitikens värsta avarter, skriver Magdalena Andersson (S):

31 januari 2014 13:25

Sverige är ett bra land. Men någonting håller på att gå sönder. Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka. Människor far illa av vinstjakten i välfärden.

Moderaternas budskap var att allting skulle bli bra, om blott skatten sänktes. Arbetslösheten skulle sjunka. Med fler jobb skulle välfärden kunna få sitt. Och samtidigt skulle man kunna ta ansvar för de offentliga finanserna.

Nu ser vi skattesänkarpolitikens resultat. Arbetslösheten är högre än när regeringen tog över. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats. Den svenska skolan rasar i förhållande till andra länder.

Länge verkade det som att regeringen kunde hålla ordning på statsfinanserna. Under finanskrisen utvecklades de faktiskt bättre i Sverige än i många andra länder. Det var bra – och för detta förtjänar regeringen uppskattning. Men det är många år sedan.

Under den senaste mandatperioden har det viktigaste för regeringen varit att låna till skattesänkningar. Regeringen ägnade hela hösten åt att försöka driva igenom ytterligare skattesänkarlån i riksdagen – trots att majoriteten var emot. Många miljarder skulle lånas för att sänka skatten för dem som tjänar bäst. Det gick inte. Vi satte stopp för det. Det var tur.

Nu är alla bedömare överens om att pengarna är slut. Ekonomistyrningsverket rapporterar att regeringen i år måste låna tio miljoner kronor i timmen för att finansiera sin politik. Skattesänkarpolitiken har nått vägs ände.

Nu är det faktiskt på sin plats att finansministern tackar oss socialdemokrater för att vi satte stopp för skattesänkarpolitikens värsta avarter.

För oss socialdemokrater går fler jobb före stora skattesänkningar. Därför finns ett mål som för oss är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Det kräver mer samarbete och investeringar i framtiden så att svenska företag kan växa och anställa.

Vi har förslagen: Unga ska jobba eller studera – inte vara långtidsarbetslösa. Unga människor som är arbetslösa och inte har avslutat gymnasiet ska göra det. Annars får de ingen ersättning. Det är vårt utbildningskontrakt. I dag betalar vi för att långtidsarbetslösa ges passiv förvaring i Fas 3. De borde i stället kunna göra nytta i välfärden. Det är våra Extratjänster.

Dessutom är det hög tid att någon tar tag i den svenska skolan. Sju år av fallande resultat duger inte. Vi föreslår mindre klasser. Då får fler elever mer tid med sina lärare. Enligt tillgängliga utvärderingar är detta ett effektivt sätt att stärka kunskapsresultaten. Det är rätt väg att gå.

Någon måste också sätta stopp för regeringens utarmning av högskolan. Fler unga än någonsin vill studera vidare. Regeringen har i stället valt att skära ned antalet högskoleplatser med 15 000 under de senaste två åren. Regeringen planerar just nu för att skära ned ytterligare 10 000 platser. Det är fel väg att gå. Vi socialdemokrater väljer i stället att investera i fler högskoleplatser. Så bygger vi Sverige för framtiden.

Det är dags för förändring. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Fler jobb och mindre klasser går före ytterligare skattesänkningar.

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna

Uppsalabesök

I dag besöker Magdalena Andersson Uppsala, där hon ska tala för Socialdemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!