Skatt kan motverka klimatförändringen

Vi läser i dagspressen om ett gigantiskt ismassiv i Antarktis som är på väg att kollapsa.

26 maj 2015 16:41

Is som försvinner vid Sydpolen på andra sidan jordklotet, spelar det roll?

Jo, detta är dåliga nyheter för vår planet, för sannolikt är det en effekt av temperaturförhöjningen på jorden, säger geofysiker vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Ishyllan Larsen B, som existerat i 10 000 år, har de senaste 20 åren brutits sönder vid flera stora kollapser. Nu har forskare vid Nasa upptäckt stora sprickor i den kvarvarande delen, och den kommer att ha omvandlats till isberg och slutligen ha försvunnit inom 5 år.

Ishyllor fungerar som bromsklossar. Utan dem kommer glaciärer att nå havet snabbare, brytas sönder till isberg och med sin volym accelerera höjningen av havsnivån.

Vad rör det oss?

Jo, klimatförändringar påverkar och hotar oss alla levande med varmare hav, häftigare stormar, torka, översvämningar, matbrist …

Så hur kan man motverka den globala uppvärmningen? Vi tror att det bästa sättet är att göra koldioxid från fossila bränslen dyrare och dyrare, utan att höja skattetrycket. Det finns ett enkelt sätt att genomföra detta, med en stigande avgift på fossila bränslen. Om statens hela intäkt från denna avgift delas ut igen, i lika stora delar till varje vuxen medborgare (varje månad), så kommer den genomsnittliga inkomsten efter skatt inte att minska.

En stigande koldioxidavgift med full utdelning borde kunna accepteras av alla partier som verkligen vill motverka klimatförändringen. Läs gärna mer om vårt förslag på vår webbsida klimatsvaret.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!