Regionen sviker HBTQ-personer

23 augusti 2019 00:00

Ett svek. Så skulle jag faktiskt beskriva det besked om det blågröna styret lämnat angående att inte rädda Region Uppsalas mycket populära HBTQ-mottagning.

Under 2018 satsade vi i det då socialdemokratiskt ledda Region Uppsala på att öppna en HBTQ-mottagning. Detta var den första specifika HBTQ-psykologmottagningen i sitt slag. Genom att samla kompetensen på ett ställe kunde vården bli bättre samtidigt som det blev enklare för patienter att hitta rätt mottagning. Det genomfördes parallellt med ytterligare satsningar för att utveckla bemötandet av HBTQ-personer i hela sjukvården.

För vi vet sedan tidigare att HBTQ-personer är särskilt drabbade av psykisk ohälsa. Samtidigt har nationella studier visat att nästan två av tre HBTQ-personer drar sig för att besöka vården. Det rör sig med andra ord om en särskilt utsatt grupp, som sjukvården dessutom har svårt att nå ut till. Just därför är en specifik HBTQ-mottagning oerhört viktig.

Riksdagens beslut att rösta från Moderaterna och Kristdemokraternas budget innebar dock att det statliga stödet för mottagningen försvann och vid årsskiftet var den tvungen att stängas. Det är kanske inte så förvånande att en budget som Kristdemokraterna ligger bakom och som röstas igenom med stöd av Sverigedemokraterna inte sätter inkludering i främsta rummet.

Tack vare Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kunde det statliga stödet för bland annat HBTQ-mottagningen räddas. Därför blir jag mycket förvånad över att höra att den blågröna ledningen i Region Uppsala, med just Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet, nu säger nej till att öppna upp mottagningen igen. Trots att pengarna nu alltså kommit tillbaka.

När det blågröna styret försvarar sig med att statsbidraget ska användas till annat blir jag orolig för att det försvinner i svarta hål i Region Uppsalas ekonomi, istället för att användas till vård. Det är även viktigt att komma ihåg att när HBTQ-mottagningen stängs innebär det att andra delar av psykiatrin belastas hårdare. Redan stressad personal riskerar att få ännu hårdare arbetsbörda. Det är ett kortsiktigt tänk som drabbar både patienter och medarbetare. Samtidigt handlar det också om en större fråga. Runt om i Västvärlden mobiliserar konservativa krafter. Krafter som vill begränsa rätten till din egen kropp, din sexualitet och din könsidentitet. När HBTQI-personer möts av hot och våld är det viktigare än någonsin att det starka samhället kliver fram och står upp för öppenhet och inkludering.

Sjukvården i vårt län ska finnas där när du behöver den. Ingen ska behöva känns sig orolig för att söka vård eller stöd. Just därför är det viktigt att satsa på populär och fungerade verksamhet lyckas nå ut. När HBTQ-mottagningen nu stängs permanent är det lätt att tappa förtroendet för Region Uppsala som helhet. Därför hoppas jag att Liberalerna och det blågröna styret kan komma på bättre tankar, och att vi tillsammans kan värna denna viktiga verksamhet.

Vivianne Macdisi

regionråd, Uppsala län (S)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!