Öka byggnadstakten

För en generös migrationspolitik behövs vilja att bygga bostäder, skriver Klas Bergström.

Klas 
Bergström

Klas Bergström

Foto: Catrin Pihl

Debatt2016-08-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har förändrat asylpolitiken radikalt sedan hösten 2015. Jag tillhör den grupp som motvilligt accepterat nödvändigheten av att införa stramare regler och villkor eftersom Sverige helt enkelt inte är eller var rustat för att erbjuda bostad och arbete i Sverige. Det är svårt för enskilda EU-länder att ha generösare regler än övriga EU-länder. Sverige kan däremot arbeta för att övriga EU-länder ska införa generösare regler. Givet den debatt som sker runt om i Europa talar inte mycket för att så kommer att ske.Regeringen och allianspartierna har inte enbart kommit överens om stramare regler men också om olika åtgärder för en snabbare integration. Det ställs högre krav på att den asylsökande ska anstränga sig för att bli integrerad i samhället.

De viktigaste faktorerna för en lyckad etablering och integration i Sverige är arbete och bostad. I Stockholm-Uppsalaregionen finns den absolut starkaste arbetsmarknaden i landet men bristen på bostäder är skriande. Det behöver byggas bostäder i en snabbare takt än i dag.

Hyckleriet blir påfallande när partiföreträdare för framför allt Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig i främsta ledet för den opinion som vill ha en mer generös asylpolitik. Om uttalanden ska vara annat än läpparnas bekännelse krävs också verkliga åtgärder för att vi rent infrastrukturmässigt ska klara ett mottagande. Då duger det inte att regeringen saknar idéer som möjliggör för en infrastruktur med bostäder i heta arbetsmarknadsområden. Det duger inte heller att lokala företrädare motarbetar de detaljplaner som är en förutsättning för att bostäder ska kunna byggas med motiveringen att huset ligger på fel ställe, har fel höjd, fel material eller fel färg. Om vi dessutom vill försöka spara grönområden går det heller inte att säga nej till att förtätning sker på centrala platser nära kollektivtrafikstråk där människor har lättare att ta sig till jobbet utan att ha bil.

Att säga nej till en högre takt i bostadsbyggandet är att säga nej till att en generös asylpolitik. För ett parti som Sverigedemokraterna är det inte ett problem eftersom partiet är tydligt med att man egentligen inte vill ha invandring till Sverige. För Vänsterpartiet och Miljöpartiet innebär det att man hycklar.

Efter fyra månaders prat lämnade allianspartierna i juni de bostadspolitiska samtalen med regeringen. Allianspartierna hade då lämnat 30 olika förslag som skulle bidra till att öka byggnadstakten men S/MP-regeringen var inte beredd att genomföra de nödvändiga reformerna.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger nu i en intervju med Dagens Nyheter att detaljplaner ska kunna klubbas direkt av byggnadsnämnderna (DN 1/8 2016). Detta går ofta stick i stäv med hur partiets företrädare agerar lokalt. Uttalanden från bostadsministern räcker inte. Regeringen behöver lägga fram skarpa förslag.

Alliansen föreslog bland annat förkortning av plan- och bygglagens överklagandeprocess. I Knivsta kommun överklagades nyligen en detaljplan i centrala Knivsta. Den antogs av kommunfullmäktige i mars 2016. Någon gång i oktober/november kan man räkna med att Länsstyrelsen har behandlat ärendet. Möjligheten finns då att överklaga det beslutet till Mark- och miljödomstolen och ytterligare ett varv i bygglovsprocessen.

Erfarenhetsmässigt vet vi att någon promille av alla överklaganden leder till faktisk framgång för den som överklagar. Däremot bidrar överklaganden till att bristen på bostäder blir allt värre. Det skulle vara bra för bostadsbyggandet om både överklagandena och de möjliga stegen för överklaganden blev färre. En avgift för att överklaga skulle kunna införas.

Det säger sig självt att långa planprocesser kommer att minska möjligheterna att erbjuda nyanlända och ungdomar en egen bostad. I slutändan leder det också till högre boenkostnader för den enskilde.

Den som vill öppna sitt hjärta måste också acceptera att samhället utvecklas och inte längre ser ut som det alltid har gjort. Först då kan det öppna hjärtat få verklig betydelse för människor som vill komma hit och bli en del av vårt samhälle.

Klas Bergström

Kommunstyrelsens ordförande i Knivsta (M)

Läs mer om