Miljöpartiet måste förtjäna sitt namn

MP har blivit en intresseklubb för klimatpopulister, skriver Benjamin Dousa och John Manders, MUF.

3 april 2019 17:00

När miljöpartiet grundades på 80-talet var de det första partiet som på riktigt förde in klimat och miljöfrågan i den politiska debatten och lyfte den med rätta som en av de största frågorna nu som då, och för framtida generationer.

Denna idédrivna rörelse har på senare dagar tyvärr urartat och blivit en intresseklubb för klimatpopulister.

Som Grön ungdom i Uppsala mycket riktigt påpekar i sin artikel, främjas redan idag grön innovation och internationella klimatinvesteringar, främst genom klimatbiståndet. Däremot landar Grön ungdom fel i sin jakt på att ta åt sig äran – sanningen är att det är Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna som har fördubblat biståndet som öronmärks till klimatinvesteringar och klimatbistånd utomlands. Lägg därtill att statsbudgeten som nu ligger har de näst största satsningarna i kronor på miljö- och klimatområdet i svensk historia.

Men det handlar inte enbart om kronor och ören utan om klimateffektiva reformer som faktiskt genererar effekt – borgerlig miljö- och klimatpolitik gör just detta och vore det magstarkt att inte kalla budgeten för tuff.

Vidare skriver Grön ungdom i Uppsala i sin artikel att alla vill ha stor klimatnytta för pengarna, men frågan man bör ställa sig är om detta verkligen är en trovärdig ståndpunkt för ett parti som fortfarande spelar i korpenligan med sina flygskatter och återinförda elcykelsubventioner. Till skillnad från Miljöpartiet går Moderaterna faktiskt från ord till handling när det gäller effektiv klimatnytta. Vi behöver satsa pengar på effektiva åtgärder, inte symbolpolitik.

Moderaterna satsar hellre på mer pengar till rena hav än mer pengar i sjön.

Om Miljöpartiet ska förtjäna sitt namn så är det dags att de faktiskt sätter sina ord i handling med effektiva klimatsatsningar, och omprövar sitt dogmatiska motstånd till kärnkraften. Kanske då kan de bli tagna på allvar igen.

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

John Manders, distriktsordförande MUF Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!