Låt oss tala om det viktigaste

Vi tror inte att de flesta av världens klimat­skeptiker är betalda av fossilindustrin.

15 juni 2015 13:54

Vi tror snarare att de är rädda för de åtgärder som krävts för att stoppa klimatförändringen. Men detta vill de inte erkänna, så deras taktik har hela tiden varit att förneka själva klimatförändringen.

Nu håller tiden på att rinna ut för denna hållning. Allt fler inser att forskarvärlden har haft rätt hela tiden, i flera decennier. Enstaka rop i natten kommer nog även fortsättningsvis att höras, men låt oss nu äntligen ta upp den viktigaste frågan: hur kan vi minska den globala uppvärmningen på bästa sätt?

Citizens’ Climate Lobby, den amerikanska snabbt växande klimatrörelsen, har ett bra förslag: låt oss göra koldioxidutsläpp dyrare. Lägg en stigande avgift på alla fossila bränslen, utan att höja skattetrycket, i en sorts skatteväxling. Och det – Lasse Forss – är inget som du behöver vara rädd för och inte dina meningsfränder heller. En stigande koldioxidavgift, där statens hela intäkt delas ut i lika stora delar till varje vuxen medborgare, är säkerligen det lindrigaste sättet att snabbt minska koldioxid­utsläppen.

Vi i Klimatsvaret, den svenska delen av Citizens’ Climate Lobby, har insett att en sådan avgift skulle reducera utsläppen och samtidigt också minska arbetslöshet och öka disponibel inkomst för minst halva befolkningen, den del som har sämst ekonomiska villkor.

Stigande koldioxidskatt med full utdelning, är lätt att införa, lätt att förklara och lätt att övervaka. Och det bästa av allt: den är politiskt möjlig. Alla partier som verkligen vill stoppa klimatförändringen kan ställa sig bakom den. Det är helt enkelt klok politik. Läs gärna mer om förslaget på vår webbsida www.klimatsvaret.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!