Låt oss få ansöka om medborgarlön

8 mars 1916 12:15

Under mina hittills 41 år på jorden har jag träffat många kloka, driftiga, smarta och kreativa människor – som inte haft ett jobb att gå till. Några av dem saknade nödvändiga sociala färdigheter, andra hade psykiska problem som tog arbetsförmågan ifrån dem, någon minns jag som rent ointresserad av arbete och flera var helt klart offer för en orättvis arbetsmarknad och ett orättvist samhälle.

Människor som dessa skulle kunna berika samhället med sina kloka tankar, skickligt utfört hantverk, glädjespridande och kanske en och annan utgiven bok – om de slapp ödsla sin tid på att lyssna till meningslösa råd från eller medverka i pliktskyldiga aktiviteter hos Arbetsförmedlingen. Och i stället kunde kvittera ut en av staten fastställd medborgarlön och använda sina resurser efter eget huvud.

Tänk vilken nytta jag själv till exempel skulle kunna göra ifall jag finge lösgöra mig från mitt för omvärlden föga meningsfulla arbete, för att i stället lägga mer tid på tankeverksamhet, mitt skrivande, mitt ideella politiska engagemang och mycket annat.

Den dag ni politiker lösgör oss medborgare från förvärvsarbetandets tvingande ideal, den dagen släpper ni lös en flod av kreativitet och goda krafter. Låt oss medborgare som kan visa att vi vill göra något annat kreativt av vår tid än att slava för en arbetsgivare, ansöka om medborgarlön. Ge oss chansen nu!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pierre Kjellin