Klimathotet värre än vi trott

En av världens främsta klimatforskare, James Hansen, var nyligen i Stockholm. På ett forskarseminarium berättade han om den nya studien som han och hans forskarkolleger ska presentera inför klimattoppmötet i Paris 30 november.

23 oktober 2015 17:26

Nya data från 2015 visar en allt snabbare och större höjning av havsytans nivå – större än IPCC tidigare angivit. Förklaringen är att isarna kring polerna och Grönland smälter exponentiellt, dvs inte linjärt utan snabbare och snabbare. Redan om 50 år måste man räkna med minst fem meters höjning av havsnivån (i stället för en meters höjning år 2100).

Det mest oroande med den globala uppvärmningen är denna havsnivåhöjning, säger han. Två graders höjning av den globala medeltemperaturen vore mycket farligt. I slutet av den förra värmeperioden (för 120 000 år sen) var medeltemperaturen bara en enda grad högre än nu. Koldioxid­halten i atmosfären var bara 275 ppm, att jämföra med dagens 400. Men haven stod ändå 5–9 meter högre än i dag och stormarna var extremt hårda!

Vi behöver inte förstå vetenskapen i detalj. Det räcker att vi vet att två graders uppvärmning är ett otillräckligt mål. Haven kommer ju att fortsätta stiga så länge den globala uppvärmningen fortsätter, och den i sin tur fortsätter så länge jorden tar emot mer energi från solen än den avger som värmeutstrålning till rymden. Boven i dramat är den förhöjda halten av koldioxid som likt en tät filt hindrar värmeutstrålningen.

Koldioxidhalten i atmosfären måste minskas från dagens 400 ppm till 350 ppm, om uppvärmningen ska upphöra. Detta kräver radikalt minskade utsläpp i kombination med omfattande skogsplantering , och allt detta är fruktansvärt bråttom! Vad göra?

Den bästa lösningen, som också James Hansen stöder, är att lägga en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen och att dela ut statens hela intäkt från denna avgift i lika stora delar till varje vuxen medborgare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!