KD nonchalerar nästa generation

Vi kommer inte att kunna fortsätta flyga som vi gör i dag, skriver Grön Ungdoms språkrör i Uppsala län i ett svar till Anders Sellström (KD).

9 mars 2019 12:00

Debatt – replik

Kristdemokraternas Anders Sellström skriver (Unt Debatt 6/3) att KD inte avfärdar flygets klimatpåverkan, men uppmanar samtidigt människor att inte sluta flyga och menar att flygets klimatutsläpp inte är så farliga. Han menar att flygskatten är verklighetsfrånvänd symbolpolitik, men vem är det egentligen som målar upp en verklighetsfrånvänd världsbild?

Vi kommer inte att kunna fortsätta flyga som vi gör i dag.

Vi vet att utsläppen snabbt måste minska för att hålla uppvärmning under två grader. Samtidigt finns det stora tekniska utmaningar som talar emot att vi kommer kunna ha en fossilfri flotta vid 2030, vilket leder till att vi måste minska på våra flygresor. Att mena att flygresor bara utgör en marginell andel av utsläppen är inte bara uppseendeväckande, det är rent utav felaktigt.

Klimatpåverkan från svenskarnas flygresor är lika stor som hela landets personbilstrafik, och globalt står flyget för fyra till fem procent av de totala utsläppen om höghöjdsutsläppen räknas in.

Menar Sellström att detta inte är ett problem? Hans parti verkar i varje fall helt sakna svaren på hur det ska lösas.

Hela Sellströms artikel osar av nonchalans inför den generation som kommer leva med klimatförändringarnas konsekvenser, liksom att den ignorerar de som redan drabbas av dem.

Det menas att flygskatten slår mot landsbygden, när det flygskatten egentligen gör att är minska klimatförändringar som följer av våra ofantliga utsläpp och påverkar hela landet. Redan i dag påverkas Sveriges landsbygd av torka och extremväder. Hur det kommer se ut i framtiden avgör vi här och nu.

Vi måste fortsätta arbetet med att minska flygets klimatutsläpp, inte motarbeta de åtgärder som ger resultat. Medan Kristdemokraterna verkar vara blinda inför de utmaningar som världen står inför, har Miljöpartiet och Grön Ungdom lösningarna på dem. Vi måste agera fort och kraftfullt för att minska utsläppen och rädda klimatet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klara Rönnegård Erik Wahlström